El Parc Científic i Tecnològic arriba als quatre anys amb el 70% dels espais ocupats

En total, fins ara s'hi han invertit 65 milions d'euros i entre els nous reptes hi ha donar ús a l'edifici que havia d'acollir recerca alimentària

A finals d'estiu, el Parc Científic i Tecnològic de la UdG complirà quatre anys. D'ençà que es va inaugurar el primer dels edificis que el formen, el Jaume Casademont, aquest "veritable clúster" -com el defineix Condom- no ha parat de créixer. 

Actualment, el parc acull més de 80 empreses, trenta grups de recerca i quinze institucions diverses, com ara fundacions. "En definitiva, més de 120 actors vinculats amb l'emprenedoria, la investigació i les tecnologies del coneixement", ha resumit el director general. 

Pere Condom ressalta que la velocitat de creuer que ha assolit el Parc Científic des dels seus inicis es visualitza amb la inversió destinada i l'ocupació d'espais. Fins ara, s'hi han invertit 65 MEUR i actualment, dels 35.000 metres quadrats que sumen els edificis de la Creueta, el 70% d'aquests està ocupat, amb percentatges que oscil·len depenent dels centres.

"L'edifici Jaume Casademont, l'ICRA i el centre de robòtica submarina estan al 100%", ha concretat Condom. D'altra banda, el viver d'empreses té pocs despatxos lliures (només disposa d'un 10% d'espai) i l'edifici Narcís Monturiol es troba amb el 40% d'espais ocupats. 

El director general del parc sí que ha admès, però, que entre els reptes per als propers mesos hi ha donar un ús a l'edifici que havia de ser la segona pota de l'IRTA de Monells. Inicialment, els 2.000 metres quadrats que ocupa s'havien de destinar a investigació alimentària, però la crisi econòmica ha comportat que s'abandonés el projecte. 

Per això, Condom ha avançat que el parc centra ara els esforços en donar un nou ús a l'espai. "Hi ha diverses possibilitats sobre la taula, però de moment s'estan estudiant", ha dit el director general del Parc Científic i Tecnològic. 

1.300 persones, cada dia

Diàriament, més de 1.300 persones (entre personal, investigadors i empresaris) treballen en algun dels diferents centres del complex. I cada any, el Parc Científic i Tecnològic rep cap a 10.000 visitants, que s'hi apropen per assistir a reunions, conferències, trobades i actes que s'hi organitzen.

Pere Condom admet, però, que encara és massa aviat per concretar les xifres de negoci que s'hi mouen. "De fet, s'ha de tenir en compte que moltes empreses són joves, i necessiten un cert temps per introduir-se al mercat", ha precisat el director general. 

La Fundació del Parc Científic i Tecnològic, el seu òrgan rector, l'integren la UdG -que és el soci majoritari-, l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la patronal Foeg. Condom també ha dit que dins l'estratègia de futur es troba obrir encara més el parc portes enfora. "Ja estem aconseguint que hi hagi empreses de fora, sobretot de Barcelona, que hi tinguin delegacions", ha conclòs. 

Conveni amb la Fundació ASCAMM

Precisament, dins aquesta línia, aquest dimecres s'ha signat un conveni de col·laboració entre el parc, la Diputació i la Fundació privada ASCAMM perquè aquesta darrera instal·li a la Creueta una delegació del centre tecnològic que té al Vallès. Es preveu que l'oficina sigui una realitat aquest setembre i, com ha concretat el director general d'ASCAMM, Xavier López, ja es compta amb una quinzena d'empreses com a clients, i es vol estendre el ventall fins poder arribar al centenar. 

Mitjançant la seva antena a Girona, la Fundació ASCAMM donarà suport a la recerca i a la innovació industrial. La fundació, que té la seu central al Parc Tecnològic del Vallès, és un centre de referència a Europa en generar tecnologia pròpia per a productes d'alt valor afegit. Per facilitar la implantació d'ASCAMM al Parc Científic i Tecnològic, la Diputació hi aportarà 40.000 euros i se li donarà un lloguer avantatjós de les instal·lacions que ocupi.