Uns aldarulls a Girona deixen en escac als Mossos per falta d'efectius

Es trobaven vigilant les seus judicials

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha reclamat revisar el funcionament del dispositiu TOGA, que serveix per a custodiar les seus judicials durant les 24 hores del dia i la seva necessitat. Segons han explicat els representants en un comunicat, l'organització d'aquest dispositiu, combinat amb la "manca d'efectius" que pateix el cos, deixa "sota mínims" les patrulles dedicades a la seguretat ciutadana.

Els agents han posat d'exemple una situació que han viscut aquest cap de setmana a la ciutat de Girona. Es tracta d'uns aldarulls que es van produir a la plaça de la Independència, abans del partit entre el Girona FC i el Montpellier. Uns seguidors de l'equip francès va començar a generar aldarulls i una dotació dels Mossos es va desplaçar fins al lloc dels fets.

Una vegada allà, van veure que necessitarien reforços per poder controlar la situació. De tota manera, aquests reforços no van arribar. El sindicat ha lamentat que "no es va desplaçar cap dotació policial al lloc, malgrat haver-n’hi una a menys d’un minut del lloc". Es tracta de la patrulla que estava vigilant els Jutjats de Girona en aquells moments. Els agents van haver de resoldre el conflicte "sense el suport" de cap altre agent "deixant a la sort" que no resultessin ferits.

El dispositiu TOGA obliga els agents a no moure's de davant de les seus judicials i, segons el sindicat, això "provoca socialment la sensació que és més important vigilar quatre portes, parets i finestres que no pas la pròpia seguretat ciutadana". Per això el sindicat ha reclamat que es revisi "la necessitat" d'aquest dispositiu i també com es posa en pràctica.

De fet, el SAP ha recordat que els Mossos ja han fet altres dispositius de "vigilància intensa d'edificis i domicilis sensibles" i recorden els exemples de Prades i Canigó. Aquests es basen en què una dotació policial patrulli de forma intensa al voltant de l'edifici però que en cap cas es quedi estàtica.

El sindicat considera que "avantposar la seguretat d’un edifici a la de la seguretat ciutadana és senzillament absurd". A més, ha assegurat que "la vigilància estàtica de les seus judicials atempta directament contra el sistema públic de seguretat" ja que els pocs efectius que hi ha en el cos deixen sense reforços a algunes de les actuacions policials com les d'aquest cap de setmana a Girona.