Primer aniversari de SOS Costa Brava, un any de lluita contra la barbàrie immobiliària al litoral

Ha frenat tretze dels disset projectes d'urbanització

Satisfacció entre els membres de SOS Costa Brava després d'un any d'haver arrencat la plataforma. Des de l'entitat destaquen que han pogut aturar diversos projectes urbanístics en els que s'han personat judicialment i en els que no ho han pogut fer, expliquen, és perquè es tractava de processos que ja estaven "molt avançats".

L'últim d'aquests recursos per evitar que s'edifiqui en paratges naturals del litoral gironí es va produir divendres passat a Palafrugell, i per evitar que tiri endavant el pla que permetria la Fundació La Caixa construir tres edificis als Jardins de Cap Roig.

Però el veritable "èxit" de la plataforma durant els darrers 365 dies ha estat la moratòria que va aprovar el Govern per tal de revisar els projectes que estaven en marxa i que podien ser susceptibles d'incórrer en alguna il·legalitat. Una moratòria que va vinculada a un pla de revisió urbanístic de sòl no sostenible del litoral gironí, i que analitza 165 sectors edificables de la Costa Brava i avaluar si s'està vulnerant o no la llei.

En aquest sentit, el portaveu de SOS Costa Brava, Sergi Nuss, assenyala que es tracta d'un pla "molt potent" si s'aprova perquè pot eliminar 20.000 habitatges que estaven programats al llarg del territori. "Si aconseguim aquest gran objectiu podrem dir que la Costa Brava veu la llum al final del túnel", ha concretat Nuss.

Un canvi de paradigma

Des de l'entitat ecologista destaquen que en cas que quan s'acabi de redactar i s'aprovi el pla suposarà haver aconseguit "un canvi de paradigma i de model" on el que es fa és "vetllar pel paisatge i no anar expandint la construcció a qualsevol preu".

De fet, Nuss reconeix que cada vegada són més gent a l'entitat i celebra que hagin aconseguit conscienciar cada vegada més persones sobre la necessitat de preservar el territori. "Sabem que hem arribat a la població i se senten que hi ha entitats que estem lluitant per això i volem celebrar-ho plegats", ha explicat.

Una de les claus que destaca Nuss ha estat haver unit la força de les 31 entitats que conformen la plataforma i que, abans d'ajuntar-se, lluitaven en solitari per zones concretes. El fet d'estar emparades per una estructura més gran com és SOS Costa Brava, ha permès "ser més forts" en les lluites que duen a terme, tant als ajuntaments com als tribunals.

Amb uns altres ulls

Nuss ha reconegut que des de que es va crear la plataforma, tant les administracions com també els agents que "continuen depredant el territori" els tinguin en compte i mirin la plataforma "amb uns altres ulls". "Ara som més forts, tenim una visió global del territori i tot ha estat gràcies a la unió de tots aquests petits col•lectius", ha assenyalat.

Per celebrar-ho, l'entitat ha preparat una assemblea oberta aquest diumenge a Rupià, en el que també se celebrarà un sopar popular i un fi de festa amb un concert a la pista
poliesportiva del municipi.