La 'Gerunda' es posa de nou en marxa i afronta els últims 680 metres del segon túnel del TAV

La tuneladora ja ha perforat més de la meitat del recorregut del segon túnel

La tuneladora s'ha posat de nou en marxa des del pou de manteniment del Parc de la Devesa, on el 17 de maig passat es va aturar per a fer una parada programada i comprovar que les instal·lacions estaven en bon estat després de perforar 885 dels 1.565 metres del segon túnel del TAV a Girona.

Segons informa Adif, en aquesta fase caldrà perforar 680 metres fins arribar al següent pou d'extracció, situat al barri de Fontajau. Durant aquest recorregut, la tuneladora haurà de passar per sota del riu Ter, amb una profunditat màxima de 36 metres. 

Després de finalitzar la perforació del primer túnel a Girona, la 'Gerunda' va començar el segon el dia 6 d'abril passat i es preveu que triqui aproximadament uns sis mesos. En els 885 metres que ja ha recorregut, s'han utilitzat 3.444 dovelles per a la col·locació d'anells de revestiment estructural d'1,8 metres de longitud cadascun. 

Adif assegurar està fent un "exhaustiu seguiment" per tal de "garantir la seguretat" en les obres, terrenys i edificacions. La companyia afirma que les lectures recollides segueixen el comportament de la tuneladora i del terreny "previst" en les fases de càlcul del projecte. Durant la perforació del segon túnel, s'han intal·lat 925 dispositius sensors i s'han construït quatre pous de compensació, des d'on s'han fet injeccions en el terreny per millorar i adequar les seves propietats i protegir les estructures. En total, s'han injectat 350 metres cúbics de morter en una àrea de 14.000 metres quadrats, sota les edificacions.