Un fals policia municipal ven espais publicitaris a empreses gironines per a una revista inexistent

L'estafador actua per telèfon i correu electrònic, utilitza un to agressiu i demana 5.000 euros pels anuncis

A principis de setmana, un home va trucar a les oficines centrals que una constructora té al centre de Girona des d'un número desconegut. Qui va contestar-li el telèfon va ser la secretària de direcció de l'empresa. L'home es va identificar com a agent del Servei d'Informació de la Policia Municipal de Girona i va demanar que li passessin al gerent.

Quan la secretària li va demanar el motiu, l'home li va respondre "amb males maneres" -segons consta a la denúncia- i li va dir que no n'havia de fer res perquè es tractava d'un afer institucional. L'empleada va veure que el directiu comunicava i va demanar a l'home que truqués al cap d'una estona.

Aleshores, qui estava a l'altre costat de línia va dir-li a la secretària amb to autoritari que tornaria a trucar al cap de deu minuts. Es va identificar com a un tal Juan Sagredo i li va recalcar que li fes saber al gerent, perquè no se'l tornés a trobar enfeinat. 

Quan el suposat agent va tornar a trucar, el gerent de la constructora va atendre'l. Llavors, l'home li va demanar 5.000 euros al directiu en concepte de publicitat per posar a una revista de l'associació policial. El fals agent, que parlava amb "to agressiu", li va dir al directiu que s'havia de decidir de pressa, i que en una hora li havia de donar resposta.

Mail per reforçar l'engany

A més, després de la conversa, la constructora va rebre un mail en nom de l'associació policial recordant-los la petició dels 5.000 euros. El gerent de la constructora, estranyat per la situació, va posar-se en contacte amb la Policia Municipal (aquest cop, la de debò) i va comprovar que el suposat agent amb qui havia parlat era, en realitat, un estafador.

A més d'aquest, la Policia Municipal de Girona té constància d'un altre cas similar. Per això, el cos alerta els empresaris que desconfiïn si algú els truca demanant-los publicitat per a una revista policial, perquè es tracta d'una estafa. 

L'engany que s'ha detectat a Girona, però, no és nou. De fet, des de fa mesos s'han detectat estafadors que fan servir la mateixa estratagema en altres ciutats de l'estat. Entre aquestes, es troben llocs com Granada, Elx, Vitòria o Oviedo. 
Sense anar més lluny, a Astúries la policia va detenir un home que, fent-se passar per un agent d'una associació inexistent de policies locals, va estafar més de 300 comerciants i es va arribar a embutxacar 64.800 euros.a