La producció i consum de productes ecològics a Catalunya és de l'1% enfront el 10% europeu

Unió de Pagesos ha presentat el projecte d'agermanament amb la Catalunya del Nord per potenciar l'agricultura ecològica

Durant tres dies, el Palau de Fires de Girona s'omple de productes ecològics, en el marc de la 6a edició de la fira Eco-sí, la mostra de la cultura ecològica. La fira enguany fa un salt qualitatiu respecte a les últimes edicions i compta amb més d'un centenar d'estands, un 30% més que l'any passat, tal com ha destacat la directora de Fira de Girona, Anna Albar. A més, com a novetat d'aquesta edició destaquen les fins a 115 activitats i conferències que s'ofereixen per a tots els públics, tan per als més petits com per als més grans.

Precisament, aquest dissabte Unió de Pagesos ha fet una xerrada per explicar el nou projecte titulat 'Redbio'. Es tracta d'un agermanament transfronterer amb la Catalunya del Nord per potenciar l'agricultura ecològica. Segons el responsable nacional d'agricultura i ramaderia ecològica del sindicat, Emili Aguilera, és "beneficiós" intercanviar experiències i coneixements per "enriquir-se". Durant la conferència també s'ha presentat la 'Guia de recursos de la producció agrària ecològica', una guia que pretén ser una eina "útil" per a productors, elaboradors i consumidors de productes ecològics, facilitant-los d'aquesta manera els contactes necessaris per desenvolupar la seva activitat econòmica.

Catalunya només té un 1% de producció i consum de productes ecològics

En aquest sentit, Aguilera ha explicat que la producció i consum de productes ecològics a Catalunya és només de l'1% mentre que la mitjana europea s'enfila fins al 10%. Aguilera, però, ha assegurat que el sector ecològic català està en creixement tot i la crisi. "Cada vegada hi ha més hectàrees que es converteixen en producció ecològica i també hi ha més consumidors", ha destacat. Aguilera ha atribuït aquesta abismal diferència a arguments històrics, com per exemple ha dit, que l'estat espanyol va estar durant molts anys sota una dictadura, fet que va provocar que Espanya s'enrederís "en tots els sentits i sectors". A més, ha assegurat que és una dada que es tradueix a que "encara hi ha molta feina per fer" i ha demanat el recolzament de les administracions davant les retallades del Govern de la Generalitat.

Aguilera ha defensat l'agricultura ecològica com una producció que es fa "amb un respecte total al medi ambient, que no genera contaminants i és neta". A més, ha afegit que és un tipus de producció "de futur" que genera aliments de qualitat i saludables i que garanteix un planeta més sostenible.

Des de l'alimentació fins a la bioconstrucció

La directora de Fira de Girona, Anna Albar, ha assegurat que Eco-sí és una fira que inclou diversos sectors des de l'alimentació, la salut fins a la bioconstrucció. Precisament, un dels estands de la mostra ofereix un producte innovador: rajoles fetes amb canya de sucre. També hi ha lloc pels remeis naturals i pel menjar i el beure ecològic. Lola Puig, una de les organitzadores de la fira, ha destaca que es tracta d'una aposta per parlar de l'ecologia per construir un món més sostenible. "La fira no mostra només un punt de vist comercial sinó també més profund", ha assegurat. Puig ha destacat que la mostra pretén que totes aquelles persones que entrin al Palau de Fires amb preguntes i inquietuds puguin anar-se'n amb tots els dubtes resolts. Eco-sí, que va obrir les portes el divendres, posarà punt i final aquest diumenge.