EL CANAL vol esdevenir una plataforma d'internacionalització del teatre català i centre de creació

Per la propera temporada programa 13 espectacles principalment autors catalans com Àlex Rigola, Pau Miró, Carles Santos

EL CANAL, el Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona comença a escalfar motors per la propera temporada. Entre la tardor del 2011 i l'hivern del 2012, el Centre presentarà fins a 13 produccions pensades per arribar a un públic ampli i variat, i aprofitant l'aparador que representa el Festival Temporada Alta. D'aquestes 13 produccions, la major part són coproduccions que s'han dut a terme amb altres centres de creació com és el de Terrassa o l'Archelet de Perpinyà. 

Aquesta és una fórmula que segons el director, Salvador Sunyer, permet tenir més obres a més baix cost i millorar la difusió internacional dels autors i directors catalans que formen part d'aquesta programació. De fet, per Sunyer, aquest ha de ser un dels papers més importants que EL CANAL ha de desenvolupar en un futur, per tal de generar sinergies entre teatres europeus, i arribar d'aquesta manera a un públic encara més ampli. 

És el cas de les produccions amb el teatre Archipel de Perpinyà, un centre que estrenarà seu aquest 2011 i que s'hi representaran obres com 'A louer' de la companyia Peeping Tom, 'Murmure des murs' de la companyia Aurélia Thierrée i 'Has was heiri' de Zimmermann & de Perrot. Les tres representacions formen part de la programació d'EL CANAL que no oblida tampoc la producció catalana i de fet, li dóna una importància cabdal amb 8 de les 13 creacions. 

El fins ara director del Teatre Lliure, Àlex Rigola, es converteix en director resident per dur-hi a terme 'Coriolà', de Shakespeare, que podria ser l'espectacle inaugural de les noves instal·lacions de Salt. A banda, Rigola hi oferirà un taller, una fàbrica de creació a partir de 'Havanera', un text propi del dramaturg, i amb el qual, durant dos mesos, treballarà colze a colze amb joves promeses del sector. 

Pau Miró, Jacine Verdaguer, Carles Santos, Empar Moliner, Isaki Lacuesta són alguns dels noms catalans que completen la programació d'aquesta propera temporada i que combinen estils i èpoques totalment diferents sobre l'escenari. Per això, per Sunyer, cal que EL CANAL es converteixi en un centre de creació nacional, on hi tinguin cabuda tots els autors, directors i actors catalans i que els serveixi per sortir a l'exterior, i potenciar la seva presència a nivell internacional. 

Nova temporada malgrat una 'situació patètica'

Salvador Sunyer ha estat molt crític amb les retallades de pressupost que les institucions culturals patiran aquest any. Tot i desconèixer el pressupost pel 2012, Sunyer ha destacat que enguany ha pogut destinar 1'6 MEUR a les produccions d'EL CANAL. Malgrat tot, és conscient que per l'any vinent l'aportació de la Generalitat serà més petita, i per aquest motiu considera que pot ser un error rebaixar la inversió en el sistema cultural català, ja que ''pot fer fallida''. 

Per Sunyer, els pressupostos en cultura ja són prou petits i per això ha qualificat la situació de ''patètica''. Malgrat tot, ha dit que és ''optimista'' perquè la situació no potser pitjor i ha assegurat que si depèn de la seva feina, seguirà treballant per millorar-la. 

En aquest sentit, Jordi Cabré, director general de Promoció i Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha instat a utilitzar la crisi per ''reformular'' alguns sistemes i s'ha compromès a què les retallades afectin ''el mínim'' ja que tot i ser necessàries, Cabré ha reconegut un punt ''d'injust'' en tot aquest replantejament. Malgrat tot, Cabré ha destacat que EL CANAL ha de ser un centre estratègic des del punt de vista de la producció teatral però que ha d'intentar ser ''global'' en un sistema ''local'' i aconseguir que Catalunya sigui la capital del Sud d'Europa.

Sunyer no tanca les portes a continuar en la direcció de EL CANAL

Salvador Sunyer finalitza el seu contracte amb EL CANAL la propera tardor. Tot i ser conscient que cal que el seu càrrec depèn de tres institucions que actualment han canviat el seu color polític, Sunyer ha deixat la porta oberta a continuar en la direcció del Centre d'Arts Escèniques Salt/Girona. Les condicions per Sunyer però, són ser un complement del Festival Temporada Alta, com a taller i aparador. 

Sunyer fa un bon balanç del seu treball a EL CANAL i en la darrera temporada ha destacat les 377 funcions i la superació dels 100.000 espectadors com una mostra que la feina feta s'ha dut a terme en una direcció correcta que amplia les representacions a altres ciutats de Catalunya i principalment en col·laboració amb el Teatre Lliure.