L'hospital de Palamós augmenta un 6% les cirurgies el 2018 i té la llista d'espera més baixa de Girona

La direcció adverteix que estan al límit de la capacitat

Tornen a incrementar-se el nombre d'operacions que es fan al cap de l'any a l'hospital de Palamós (Baix Empordà). El centre de referència de prop d'uns 130.000 ciutadans ha realitzat el 2018 un total de 12.110 intervencions, un 6% més de les que va fer el 2017. Cal tenir en compte que aleshores hi va haver un pla de xoc en cirurgies considerades "garantides". En aquest sentit, des del centre baix-empordanès destaquen que en cataractes el temps d'espera no arriba al mes, mentre que en genoll i maluc s'ha reduït fins als cinc mesos.

Des de la gerència argumenten que la voluntat ha estat "operar més" per tal de poder rebaixar les taxes i situar-les en els nivells més baixos dels centres de les comarques de Girona, en el global d'operacions que realitza l'hospital de Palamós. La seva directora assistencial, Anna Ribera, es mostra "molt satisfeta" perquè aquestes xifres mostren la "bona feina" que es fa des del centre.

Tot plegat, en unes instal•lacions en les que s'estan realitzant obres a la part d'Urgències, i que si tot va bé, acabaran el 2020. Aleshores, "no quedarà un metre quadrat més per construir", adverteix el gerent de l'hospital, Xavier Pérez. "Crec que hem estat en obres des del 1986 quan va obrir l'hospital", ha ironitzat.

Aquesta circumstància fa que hi hagi una certa incertesa si l'atenció assistencial creix els propers anys. De fet, des de l'hospital donen per fet que el principal usuari -malalts de més de 65 anys- i que representen dos terços dels que han de passar pel centre creixerà.

Per això, Pérez ha reconegut que ja treballen en "alternatives" però amb la vista posada en un nou edifici que doni resposta a les necessitats d'una població que també pot augmentar fins els 140.000 ciutadans d'aquí a vuit o deu anys.

"És un tema complex, sabem que l'hospital ja no té més oportunitats i ja estem parlant amb l'Ajuntament de Palamós i el tema requereix uns quants anys per poder tenir resolta la situació, a més cal tenir en compte que depèn de molts factors", ha reblat Pérez.

Millora les condicions del personal

Un dels aspectes que més preocupa la gerència de l'hospital de Palamós és la possibilitat de tenir una plantilla que doni cobertura a les necessitats del centre. En aquest sentit, Pérez ha assenyalat que ara per ara estan al 100% i per tant no hi ha "problemes", més enllà que "sempre" es voldria tenir el major nombre de professionals possible.

Un dels motius d'aquesta estabilitat té a veure amb les condicions que s'ofereixen. "És un tema multifactorial, el 90% dels contractes són a jornada completa i indefinit, intentem fer flexible l'horari i les consultes i millorem els aspectes d'acollida", ha assenyalat Pérez.

El gerent també ha destacat que les Urgències aquest estiu no s'han ressentit de l'increment "habitual" que hi ha aquesta època de l'any. De mitjana, a l'estiu l'hospital de Palamós atén 220 urgències diàries, malgrat que alguns dies han tingut pics de 270.