Obre a Girona EspaiCaixa, el primer del país que promou la participació activa de la gent gran

La remodelació de l'edifici ha costat 4 milions d'euros i compta amb aules d'informàtica i un auditori per a més de 200 persones

Al maig va fer un any que es van iniciar les gestiones entre Caixa Girona i 'La Caixa' per arribar a un acord de fusió i, en el darrer mes, l'Obra Social de 'La Caixa' ja ha inaugurat dos nous espais a la ciutat de Girona. El primer va ser el CaixaForum -a l'antiga Fontana d'Or- per on han passat, des de principis de maig, més de 63.000 persones. Aquest dijous ha obert les portes un altre centre de referència de l'entitat a Girona. Es tracta de l'EspaiCaixa, un centre on es promou la participació activa de la gent gran en programes socials i de voluntariat. 

Els impulsors del projecte han defensat que el de Girona és el primer centre de l'Estat que promou la participació i promoció activa de la gent gran i que disposa d'unes instal·lacions modernes i equipades amb les últimes tecnologies també per evitar la fractura digital en aquests col·lectius.

La Ramona Ribas fa pocs mesos no sabia què era un ratolí ni com funcionava un ordinador. Era usuari de les antigues instal·lacions que 'La Caixa' tenia a la plaça Poeta Marquina i ara, tota sola, és capaç de retocar fotografies, fer presentacions PowerPoint o llegir les notícies als principals portals d'Internet. "Estic molt contenta, això d'Internet m'agrada molt", reconeix. A pocs metre d'ella, en Rafael Grau comença a familiaritzar-se amb els nous ordinadors que tindran a partir d'ara a l'EspaiCaixa. "Jo sobretot m'agrada fer servir l'Skype per parlar amb familiars que tinc a Tallin i Rússia", explica cofoi. 

L'EspaiCaixa compta amb 1.400 m² destinats a aules d'informàtica, tallers, CiberCafè i un auditori amb capacitat per a més de 200 persones on s'hi poden fer representacions tealtrals, cinefòrums i d'altres activitats. La reforma de l'edifici, situat a la plaça Poeta Marquina, ha costat 4 MEUR. 

La directora general adjunta de la Fundació 'La Caixa', Elisa Duran, ha recordat durant la presentació del nou espai que l'entitat promoudes del 1998 un ampli ventall d'activitats pensades per aquests als 22 centres per a la gent gran d'arreu de la demarcació. Des de llavors, Duran ha dit que un total de 180.000 persones han passat pels diferents cursos i tallers.

Gent gran, gent activa

Ara 'La Caixa' fa un pas més i inicia el projecte gent3.0, ja que reconeix que hi ha una nova generació de persones grans que no només ha de ser beneficiària de les activitats sinó que ha de ser part activa d'elles per revertir tot el coneixement acumulat que tenen en la societat. El voluntariat és una part fonamental en aquest projecte, segons ha justificat Duran. Alguns dels programes als quals es poden unir les persones grans són, per exemple, el de 'Respir familiar'. Els voluntaris van a cases de persones amb malalties neurològiques i, mentre acompanyen els malalts, els cuidadors que habitualment són amb el pacient poden anar a l'EspaiCaixa a formar-se o fer altres activitats. 

A l'EspaiCaixa també es promouran altres activitats com l'aprenentatge de les noves tecnologies a través de les vivències de cada persones (programa Històries de Vida), l'ús d'una plataforma virtual perquè la gent estigui entretinguda i exerciti la ment (programa ActivaLaMent) o tallers de lectura per comentar un llibre que tothom ha llegit (programa Grans Lectors), entre d'altres. 

A la inauguració del centre hi ha assistit una amplia representació d'autoritats entre les quals hi havia l'alcaldessa en funcions, Anna Pagans, -era la darrera inauguració a la que assistia com a alcaldessa-, la directora general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat, Violant Cervera, el director general de 'La Caixa' a Girona, Jordi Nicolau, entre d'altres.