Juncà Gelatines de Banyoles presenta un ERO de suspensió temporal per a tota la plantilla

L'empresa, que s'ha vist immersa en un concurs de creditors, justifica l'expedient per l'alça de preus de la matèria primera

L'ERO temporal de Juncà Gelatines ja ha entrat als serveis territorials d'Empresa i Ocupació i aquest divendres es farà la primera reunió entre les parts. L'expedient afecta la totalitat de la plantilla, una setantena de treballadors, i té un termini màxim d'aplicació de quatre mesos, durant els quals els afectats cobraran de l'atur.

Segons ha concretat el portaveu de CCOO, els motius que ha al·legat la direcció són tant causes econòmiques com productives. "Per produir, Juncà Gelatines utilitza diverses parts del porc, però últimament el preu d'aquesta matèria primera s'ha encarit", ha precisat Carles Chicano. La impossibilitat d'adquirir el producte a un preu baix suposa, com precisa Chicano, que l'empresa es vegi obligada a aturar línies productives.

A partir d'ara, s'obre un període de consultes entre la direcció i els representants de la plantilla. El portaveu de la UGT, Gabi Tejada, ha avançat que la primera de les trobades es farà aquest 3 de juny. La intenció dels sindicats és arribar a un acord amb els directius de Juncà perquè l'empresa pugui començar a aplicar l'ERO.

De totes maneres, els sindicats diuen que cal mirar la documentació a fons, i que s'han de llimar alguns serrells, com ara els que fan referència a sous. En aquest sentit, Carles Chicano ha explicat que es vol intentar que Juncà Gelatines pagui als afectats un complement a la prestació d'atur durant el temps que estiguin desocupats.

Segon ERO en un any

Tot i que l'expedient de suspensió es pugui allargar fins a 120 dies, tant CCOO com la UGT preveuen que l'empresa no els esgotarà tots. De fet, l'any passat la direcció de Gelatines Juncà ja va presentar un ERO com el d'aquest 2011, i no el va aplicar al 100%.

Aleshores, l'expedient també preveia enviar tota la plantilla, de 73 persones, un màxim de quatre mesos a l'atur. "Al final, però, només es va enviar una part de la plantilla a l'atur durant una quarantena de dies", ha precisat Carles Chicano.

Pocs dies més tard que l'aleshores Departament de Treball autoritzés aquest primer ERO, Juncà Gelatines també va presentar concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). L'empresa s'hi va veure forçada després que el baix preu al qual es venia la gelatina i la competència internacional l'aboquessin a una situació d'insolvència.

De totes maneres, com ha precisat Carles Chicano, Juncà Gelatines va poder superar aquest escull renegociant el deute amb els seus creditors. "Es va acordar que una part dels creditors cobrarien el que se'ls devia en un termini de cinc anys, i una altra part en deu anys", ha precisat el portaveu de CCOO.

Més de mig segle d'història

L'empresa Juncà Gelatines, creada a Banyoles l'any 1947, disposa de 40.000 metres quadrats d'instal·lacions. És una de les deu empreses d'Europa que es dedica a la producció de gelatines i derivats, i l'única a l'Estat. En percentatges, elabora cap a un 1,5% de la gelatina que es consumeix al món (250.000 tones per any).

Es dóna el fet que Juncà Gelatines va protagonitzar, el febrer del 2009, la gesta de convertir-se en la primera empresa gironina en invertir a les illes Feroès, situades a mig camí d'Islàndia, Escòcia i Noruega. Allà va obrir-hi una planta per obtenir productes biotecnològics marins.

Aquest centre és propietat del consorci Seanergy Ltd, creat mitjançant una aliança entre l'empresa banyolina i el consorci empresarial Faroe Biotech Investment. El projecte empresarial va comportar una inversió inicial de 2 MEUR i naixia amb l'objectiu d'obtenir col·lagen de peix -usat en dietètica i cosmètica- i una capacitat inicial de producció de 300 tones.