Reimplanten 150 colònies de corall vermell extretes il·legalment al cap de Creus

Una operació el 17 de juliol va permetre enxampar els autors amb el botí

  • Dos submarinistes en l'operatiu per reimplantar el corall
    Dos submarinistes en l'operatiu per reimplantar el corall
Un equip multidisciplinar ha reimplantat al fons marí les 150 colònies de corall vermell que el 17 de juliol passat van ser comissades arran d’una actuació contra el furtivisme al cap de Creus.
La reimplantació del corall és una tècnica que consisteix a mantenir viu el corall comissat dins d’uns aquaris per després cercar una zona idònia per reimplantar-lo mitjançant una massilla amb què s’uneix la base del corall amb la roca. S'ha fet dins al Parc Natural del Mongrí, Illes Medes i Baix Ter per part de membres de l'equip subaquàtic del grup de suport matí dels Agents Rurals, juntament amb biòlegs de l'Instituc de Ciències dle Mar (ICM-CSIC) i de la Universitat de Barcelona i amb el suport dels patrons del parc.
L'objectiu de la reimplantació és aconseguir la regeneració del corall sostret amb una metodologia que s'ajusta al protocol definit per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Les 150 colònies de corall vermell es van poder recuperar el 17 de juliol arran d'una actuació contra el furtivisme al cap de Creus. Una operació liderada pel Direcció General de Pesca i coordinada amb els Mossos d'Esquadra els Agents Rurals. Concretament, es van comissar tres sacs de corall extret il·legalment a la zona per un grup de corallers furtius. L’actuació de vigilància i inspecció va tenir lloc al Parc Natural de Cap de Creus, espai amb un Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge com a instrument per a la delimitació definitiva dels espais inclosos en el Pla d’espais d'interès natural (PEIN). Aquest espai ha estat declarat zona especialment protegida d'importància per a la Mediterrània (ZEPIM).

Per a l’èxit de l’actuació, va caldre la coordinació d’un dispositiu format per inspectors de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims a la demarcació de Girona, els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra.
 
Alguns dels denunciats tenien llicència per treballar a les zones que no estan incloses a la moratòria de pesca de corall vermell aprovada per la Generalitat.
 
L'operatiu va consistir en diversos dies de control i vigilància de la zona, protegida i on no es podia agafar l'espècie, amb efectius tant terrestres, com aquàtics i aeris. Als infractors, els van interceptar en una cala on havien aparcat els seus vehicles, tres d'ells duien equips d'immersió però no duien cap captura. Tot i això, els investigadors sospitaven que podien haver amagat el corall.

Finalment, a última hora de la tarda van trobar tres sacs que els furtius havien amagat a uns cinc metres de fondària i que contenien unes 150 colònies de corall, amb un pes tota d'1,86 quilos.