ERC portarà al ple de Girona una desena d'actuacions per frenar els abusos sexuals

La moció es debatrà demà

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Girona presentarà en el proper ple d’aquest dijous 1 d’agost una moció per promoure la prevenció i la resposta davant les violències sexuals.

En la moció, ERC Girona posa de manifest que segons l’OMS, una de cada tres dones patirà violència masclista al llarg de la seva vida, i que a la ciutat de Girona s’han rebut 150 trucades a la línia d’atenció a les dones en situacions de violències en només 6 mesos.

Les violències sexuals, que són el tipus de violències masclistes sobre el que es centra la moció, són, segons Esquerra Girona, “una expressió més de la dominació patriarcal, una violència que pateixen dones i nenes pel sol fet de ser-ho”. A Catalunya, segons una enquesta de 2016, un 7,1% de les dones va declarar haver estat obligada a mantenir relacions sexuals.

Per tot això, els republicans volen que l’Ajuntament de Girona tingui un paper “capdavanter i exemplificador” en la lluita contra aquestes violències, “posant el feminisme al centre de l’acció política”.

Entre les accions que proposa la moció s’hi troben refermar la condemna del consistori a totes les formes de violències sexuals que pateixen dones i nenes; reforçar i impulsar campanyes de sensibilització, visibilització i prevenció de les violències masclistes; adherir l’Ajuntament al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci impulsat pel Departament d’Interior; assegurar que a tots els festivals i celebracions del municipi apliquin el protocol de seguretat contra les violències sexuals; oferir formació gratuïta en gènere i violència de gènere a les entitats que organitzin o participin en celebracions a la ciutat; estudiar la possibilitat que l’Ajuntament es personi com a acusació particular contra els casos de violència masclista, i condemnar institucionalment tot episodi de violència sexual.