Un estudi conclou que la qualitat de l'aire a Girona és bona

S'han mesurat els contaminants durant tres mesos en quatre punts de la ciutat

Un estudi de monitoratge ambiental conclou que la qualitat de l'aire a la ciutat de Girona és "bona" i que l'índex de contaminació és "generalment baix".

Es tracta d’una prova pilot feta del 14 de febrer i fins al 16 de maig, a partir de la implementació de quatre nodes de monitoratge ambiental que l’empresa Bettair ha instal·lat a l’Escola Municipal de Música (barri de l’Eixample), al parc del Migdia (barri de l’Eixample), a la plaça de l’Hospital (barri del Barri Vell–Mercadal) i al parc de Núria Terés i Bonet (barri de Santa Eugènia).

Els resultats indiquen que la ciutat obté bones mesures de mitjana en l’Índex Comú de Qualitat de l’Aire (CAQI, per les seves sigles en anglès), només arribant a mesures moderades en casos concrets, com a les hores de màxima afluència de trànsit. Els resultat s’han obtingut després de tres mesos de mesures.

El projecte neix de la voluntat compartida entre l’Ajuntament de Girona i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública d’utilitzar tecnologia smart, a través del Laboratori SmartCatalonia, per conèixer l’estat de la contaminació a la capital gironina i adaptar-ne les seves polítiques ambientals

Els nodes han mesurat de forma ininterrompuda entre el 14 de febrer i 16 de maig els nivells de partícules contaminants de l’atmosfera. Concretament, s’han analitzat el diòxid de nitrogen (NO2), l’ozó (O3), el monòxid de nitrogen (NO), el monòxid de carboni (CO), i les partícules en suspensió (PM2.5 i PM10). També s’ha analitzat la temperatura, la humitat relativa, la pressió atmosfèrica i el soroll ambiental, gràcies a la tecnologia basada en sensors de gasos de Bettair. Un cop realitzada la mesura, el sistema ha permès consultar les dades en temps real mitjançant una plataforma de visualització centralitzada.

Segons s’indica en les conclusions de l’informe tècnic, “en general, la qualitat de l’aire de la ciutat és bo, amb l’Índex Comú de Qualitat de l’Aire baix o molt baix si s’analitzen les mitjanes diàries. Tanmateix, és moderat durant algunes hores del dia, especialment els matins i probablement a causa del trànsit”. En el cas de les mitjanes mensuals (adjuntem taula) els resultats a les quatre estacions han estat sempre per sota el valor 50 de l’Índex, fet que indica que la qualitat de l’aire és bona. Només en un cas, al Parc del Migdia el mes de febrer, aquest índex va ser superior, dins la franja de moderat. Segons la taula de l’Índex, no és fins a partir del valor 75 quan es considera que la qualitat de l’aire pot afectar a grups sensibles de població.

La participació de l’Ajuntament de Girona en la prova pilot del Laboratori SmartCatalonia li ha permès a disposar de noves dades ambientals en temps real, algunes d’elles, com l’O3, inèdites fins ara en altres registres. Pel que fa a Bettair, spin-off de l’empresa d’enginyeria tecnològica Ateknea Solutions, la seva aportació en aquest projecte confirma la robustesa i la fiabilitat de la seva solució i assegura que les seves funcionalitats s'adeqüen a grans entorns urbans.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que “amb aquesta prova pilot hem aconseguit un doble objectiu: d'una banda, coneixem amb més profunditat la qualitat de l'aire de la ciutat; i de l'altra, treballem amb les noves tecnologies en la millora del nostre entorn, en aquest cas la sostenibilitat. Volem avançar cap a un model de ciutat tecnològica, i amb aquest projecte també podem demostrar a la ciutadania que a Girona tenim una bona qualitat de l'aire, i que podem estar tranquils”.

Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals i Obra Pública, Jordi Puigneró, ha remarcat que “la tecnologia pot ser una gran aliada en la lluita contra la contaminació atmosfèrica i en la gestió de la sostenibilitat. Ara bé, calen unes administracions que hi apostin, que s’ho creguin i que implementin polítiques actives. Com és el cas del Govern de Catalunya -que ha fet de la lluita contra el canvi climàtic la seva bandera- i també de l’Ajuntament de Girona”.

El projecte Laboratori SmartCatalonia forma part de les iniciatives innovadores del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’estratègia SmartCatalonia i té com a objectiu promoure la realització de proves pilot de solucions intel·ligents en entorns reals per tal de resoldre reptes municipals.