El Govern es compromet a connectar la MAT amb la xarxa elèctrica secundària de Girona el 2014

Endesa no construirà la central de cicle combinat de Bescanó fins d'aquí a cinc anys perquè no hi ha demanda

El director general d'Energia ha ressaltat que Girona no tindrà "garantia de subministrament" fins que la MAT no creui el territori. Tot i això, segons ressalta la Generalitat, els 400 kV no són l'única obra que cal enllestir. I és que, des de la subestació de Bescanó (Gironès), Endesa ha d'aixecar tres noves línies de 132 kV que reparteixin l'energia a diferents punts de la demarcació i mallin la xarxa actual.

El problema, però, és que a diferència de la MAT -que depèn de l'Estat- la construcció d'aquestes línies sovint topa amb l'oposició dels ajuntaments i les entitats del territori. I això suposa que hi hagi punts on s'eternitzin les obres d'una torre elèctrica.

La Generalitat, però, vol que tota la xarxa elèctrica gironina estigui mallada l'any 2014, coincidint amb l'acabament de les obres de la MAT. És a dir, que totes aquelles línies que pengin dels 400 kV estiguin aixecades. Per això, el director general d'Energia s'ha compromès a dialogar amb els ajuntaments "per fer-ho possible" i superar totes les traves administratives que puguin sorgir.

"El nostre compromís és que, l'any 2014, les comarques gironines tinguin una xarxa de transport elèctric equivalent a la que hi ha a la resta de Catalunya", ha assegurat Josep Canòs. I ha afegit: "Tenim una instrucció clara, i és que d'aquí a tres anys Girona ha de deixat de tenir manca d'infraestructures elèctriques".

El director general d'Energia ha fet aquest anunci durant una sessió del Cercle d'Infraestructures de la Costa Brava, que s'ha celebrat a S'Agaró (Baix Empordà). Un acte on també hi ha assistit el director general d'Endesa, Josep Maria Rovira. Precisament, durant el seu discurs Rovira ha fet referència a les reticències locals amb què es troba la companyia a l'hora d'aixecar noves línies.

"Ens hem de posar d'acord amb Déu i sa mare", ha criticat Rovira. El director general de la companyia ha exemplificat aquesta situació fent referència a l'oposició feta per l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) per evitar que s'aixequi una torre elèctrica de la nova línia de 132 kV que ha d'anar fins a Olot.

La subestació d'Endesa a Bescanó, a la tardor

A les comarques gironines, l'obra de la MAT ja està enllestida fins a Bescanó (Gironès). De fet, dimarts vinent s'inaugura la nova subestació dels 400 kV que Red Eléctrica ha aixecat al municipi gironí. Al costat, Endesa hi està fent els treballs de la nova subestació transformadora que ha de servir per rebaixar la tensió de la MAT i repartir l'energia a la xarxa gironina.

Segons ha anunciat Rovira, es preveu que la nova subestació d'Endesa entri en servei a la tardor. "El nostre objectiu és que, passat l'estiu, entre els mesos d'octubre o novembre, les instal·lacions entrin en servei, puguem transformar els 400 kV en 132 i, des d'aquí, reforçar tota la zona de Girona", ha dit Rovira.

Precisament, per engegar la nova subestació d'Endesa a Bescanó, cal fer-hi arribar un enorme transformador. Pesa 450 tones i ara està viatjant des de Barcelona al Gironès en transport especial. Tot i això, Rovira diu que la companyia s'està trobant amb "1.000 problemes" arran de les reticències dels municipis per on passa el transformador. "Si no fos per això, la màquina que el porta podria haver arribat a Bescanó fa més d'un any", ha explicat Rovira.

La central de cicle combinat, aparcada

La subestació de Bescanó no és l'única infraestructura que Endesa ha projectat aixecar en aquest poble del Gironès. La companyia també hi preveia construir una central de cicle combinat, que generar electricitat amb una turbina de gas i una de vapor, i podria arribar a produir 400 megavats per hora (MW/h).

Tot i que ja hi ha terrenys i s'està tramitant el projecte, Endesa assegura que no es començarà a construir fins d'aquí a cinc anys com a mínim. El motiu és que al sistema actual no hi ha cabuda per l'energia que generaria, ja que no hi ha demanda i, a més, s'estan potenciant altres fonts d'energia alternativa com l'eòlica.

"Ens trobem en un forat tèrmic, perquè s'ha prioritzat el funcionament de l'energia eòlica", ha explicat Rovira. Per això, tot i continuar tramitant les autoritzacions, la companyia ha retardat la construcció de la nova central. "Preveiem que en l'escenari per al 2020 que ha marcat la Generalitat aquesta central tingui cabuda dins els sistema elèctric", ha ressaltat el director general d'Endesa.

El mapa de parcs eòlics, aturat en part

D'altra banda, durant la jornada del Cercle d'Infraestructures de la Costa Brava, els projectes d'energia eòlica han centrat part del debat. I és que, com s'ha recordat, una sentència del Tribunal Superior de Justícia va suspendre una ordre de Govern aprovada al juny sobre les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) dels parcs eòlics catalans.

El director general d'Energia, Josep Canòs, ha explicat que la Generalitat ha recorregut aquesta decisió judicial davant el Tribunal Suprem (TS) però ha remarcat que la sentència no impedeix seguir fent passos per al desenvolupament d'aquestes zones. "La decisió judicial ha suspès l'orde de Govern, però no s'han suspès en cap moment ni els concursos ni les adjudicacions; les empreses adjudicatàreis continuen treballant", ha detallat Canòs.

Per tant, mentre el TS no es pronunciï, Canòs ha determinat que les empreses poden treballar en la redacció dels projectes executius. El Govern espera que el tribunal es pronunciï en un termini d'un any però, segons ha dit Canòs, la voluntat és "minimitzar el retard" que aquesta sentència pugui ocasionar en el desenvolupament del mapa de parcs eòlics.

El director general ha reconegut que, malgrat que Catalunya va ser capdavantera en energia eòlica als anys 90, ara "està a la cua de les comunitats". Canòs també ha indicat que, dins la planificació del Govern, es preveu arribar a generar 3.500 MW al 2015 i que les ZDP només suposen 769 MW del total d'energia prevista.