La campanya forestal s'avança per les altes temperatures però la pluja podria clausurar-la a l'agost

La situació de la vegetació en alguns zones és prou seca com per patir incendis "de més de 100 hectàrees"

El 2011 de moment, en termes generals, és un any sec, tot i les precipitacions del darrer mes. No hi ha sequera, com anys anteriors, però si alguns terrenys secs a l'Empordà, dos terceres parts de la demarcació de Ponent i a gran part de Terres de l'Ebre. Els primers mesos de l'any, la sequedat del territori va acabar provocant una elevada xifra de focs forestals, atípica en l'estació.

Les pluges recents han aconseguit remullar molt la vegetació i omplir les reserves d'aigua, però les altes temperatures dels darrers mesos, especialment del mes de maig, uns 5ºC més càlid que habitualment, han assecat prou la vegetació en aquestes zones com per poder patir focs actualment de més de 100 hectàrees, segons ha alertat el conseller Puig. Una dada que ha esgrimit per alertar que la campanya forestal enguany "ja ha començat".

La campanya forestal de 2011 s'assembla, en els seus preàmbuls, a les de 2006 i 2007, dues sessions de les considerades "tranquil·les" que ara podrien repetir-se si arriben puntualment les pluges a l'agost i els vents no juguen a favor dels focs que s'originin. Per contra, "si arriben vents dels sud, l'ambient podria ressecar-se fins als límits de l'estiu 2003", ha matisat Puig. Aquesta darrera és una de les pitjors campanyes, per l'elevat nombre d'hectàrees cremades, viscudes a Catalunya.

22'8 MEUR en despeses per la campanya

El dispositiu que Puig ha presentat aquest dijous al Parlament contempla 22'8 MEUR en despeses. Hi haurà 73 parcs de bombers professionals, 77 voluntaris i 11 d'estiu. 64 punts de guaita per activar els cossos d'emergència quan es detecti una columna de fum. S'han contractat 1.037 persones per aquesta campanya forestal, entre auxiliars forestals -la majoria- i guaites.

Una de les principals novetats d'enguany és que es comptarà la participació de 177 bombers recent llicenciats a l'escola. La part pràctica de la seva formació la realitzaran en parcs que no compten amb el reforç d'auxiliars forestals. S'amplien també els equips del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) i tindran dues bases a Cerdanyola i Reus. Aquests equips es dediquen exclusivament a la seguretat mèdica en incendis forestals.

S'estrenarà també un mòdul transportable que contindrà el Centre de Comandament de Bombers. Serà de gran ajuda per muntar un centre de coordinació sobre el terreny en cas de grans incendis. Fins al mòdul arribaran, aquesta campanya sí, les imatges que la potent càmera adquirida l'any passat pot captar des d'un helicòpter i que seran visionades en temps real -i amb càmera tèrmica si calgués- per tenir una visió aèria i general de l'evolució del foc.

Hi haurà 35 mitjans aeris preparats per actuar en focs forestals sobre sòl català. Vuit d'aquests pertanyen al Ministeri de Medi Ambient. El Govern ha contractat 4 pilots més per poder augmentar les hores efectives de vol dels aparells mitjançant relleus. La normativa impedeix volar massa hores seguides amb el mateix pilot.

El 40% dels incendis són deguts a negligències

Gairebé la meitat dels incendis forestals de Catalunya tenen el seu origen en una negligència. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha evidenciat la necessitat de "lluitar contra les causes dels incendis a través de la prevenció". A més de les negligències, un 22% dels incendis són intencionals, un 13% corresponen a accidents, un altre 13% són deguts a causes naturals i en un 11% dels casos la causa és desconeguda. Per a Pelegrí, "l'esforç en la investigació de les causes ha portat Catalunya a ser una de les zones amb menys incendis per causes naturals".

La conselleria de Medi Natural ha invertit 14 milions d'euros en treballs de prevenció des de principis del 2011. S'han portat a terme 227 actuacions per part dels diferents cossos de prevenció per tal d'adaptar el medi natural a l'arribada de la calor de l'estiu. "Com a conseqüència de les altes temperatures i de la manca de pluges, la vegetació s'ha avançat al seu estiatge", ha anunciat Pelegrí. Una situació que incrementa el risc d'incendi durant les primeres setmanes d'estiu. "La prevenció", ha tornat a insistir Pelegrí, és "l'eina més important per preservar els boscos". Una prevenció en forma de trident que engloba "l'anàlisi del risc, la lluita contra les causes i l'acció sobre la vegetació i infraestructures de defensa".

La coordinació entre Mossos d'Esquadra, Bombers, Protecció Civil, Agents Rurals i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) és "fonamental". Per això, Pelegrí destaca que durant la campanya forestal es duran a terme reunions periòdiques de seguiment entre representants de les diferents unitats.

Pel que fa al nombre d'efectius, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural compta amb 520 agents rurals, dels quals 40 són agents majors especialitzats en incendis, i 50 formen part del Grup Especial de Prevenció d'Incendis. Les tasques dels Agents Rurals són, fonamentalment, de vigilància i control de les infraestructures i activitats de risc. A més, durant la campanya forestal es comptarà amb uns 7.500 voluntaris, agrupats en 298 ADF's repartides pel territori.