Sis menors gironins competeixen a Dinamarca en un concurs internacional de robòtica

Els dos equips representen l'estat espanyol

Els Bobcats i els Power Wild Cats són els dos equips gironins que representaran l'estat espanyol a la competició internacional de robòtica World Robot Friendship Invitational Tournamet (WRO FIT) que es farà a Dinamarca de l'1 al 4 d'agost.

La Cèlia, en Darío i en Blai tenen entre 10 i 11 anys i són els integrants dels Bobcats, que participen en la categoria Elementary. L'equip dels Power Wild Cats el formen l'Abril, la Mariona i en Nico, que tenen entre 12 i 14 anys i competeixen a la categoria Junior.

Els dos equips hauran de muntar el robot de cap i de nou abans de començar a fer les proves i aconseguir, després, que executi les ordres programades. El repte per als més petits és aconseguir traslladar famílies d'un lloc a un altre en un tauler que emula una ciutat intel·ligent. Els més grans han d'aconseguir canviar bombetes foses –fetes amb lego- per d'altres que funcionin. El temps és clau per guanyar punts per això els seus entrenadors els preparen perquè puguin muntar el robot en tal sols deu minuts.

Els dos grups treballen a contrarellotge a les instal·lacions d'Innova't Educació per ultimar els detalls i aconseguir que els robots superin els reptes del WRO FIT. És una competició que se centra sobretot en la programació i els joves no teledirigeixen els robots amb cap comandament. El dia 31 volen cap a Dinamarca, on seran els únics dos equips que representen l'estat espanyol en aquesta competició internacional.

"En tenim molts ganes i estem molt nerviosos", reconeix la Cèlia Bosch, portaveu dels Bobcats que afegeix que porten dies "treballant molt fort". "Creiem que ens en sortirem molt bé", ha afirmat convençuda.

L'equip de la categoria Elementary treballa sobre un circuit que emula una ciutat dividida per colors en diferents zones. Llavors, han d'aconseguir programar el robot perquè traslladi els integrants de diferents famílies fetes de peces de Lego a la zona del seu color. Comencen amb la família de color verd. El robot els ha de recollir i portar fins a l'espai del mateix color, que en aquest cas és el zoo. I així successivament fins a finalitzar la prova.

El circuit és el repte que culmina moltes hores d'esforç i feina i, també, del muntatge que hauran fet a la mateixa competició. De fet, en aquest torneig els equips han de portar el robot desmuntat i muntar-lo i fer proves en un termini de temps de dues hores i mitja abans de fer la prova. "Com més aviat tinguem el robot muntat, més temps tenim d'entrar a la taula i ajustar el circuit, per això els hi hem fixat un termini de muntatge de deu minuts", detalla un dels entrenadors, Eliu Domènech.

El grup junior, els Power Wild Cats, tenen entre 12 i 14 anys. L'Abril, la Mariona i en Nico han de muntar i programar el robot que duu un braç articulat perquè sigui capaç de recollir unes peces de Lego de color negre, que emulen bombetes foses, i canviar-les per bombetes que funcionin. "Hem treballat per fer un robot molt ràpid i molt precís, que pugui anar d'un cantó a l'altre de la pista en menys temps que els altres robots", ha explicat en Nico.

Ells, a més, treballen amb la pressió de saber que l'organització de la competició afegirà dos reptes sorpresa al circuit que hauran de superar. "No sabem què podrà ser però ens preparem per a tot", ha dit l'entrenador.

Intercanvis amb joves d'altres països

A banda de la competició pròpiament dita, el torneig també vol fomentar l'intercanvi, el treball en grup i el coneixement entre els joves de diferents països. Per això, hi ha programades múltiples activitats com ara un Escape Room on participaran els grups que es desplacen fins a Dinamarca. "El que es busca és que els equips interactuïn i comparteixin informació", subratlla Domènech.

"Creiem que serà una experiència molt enriquidora amb gent d'altres països que ens podran aportar noves maneres de veure la robòtica", apunta en Nico que frisa per poder veure com solucionen els altres equips reptes als circuits.