EolicCat acusa el Govern de 'bloquejar totalment' el desenvolupament del sector eòlic

Assegura que a Catalunya la seva implantació s'està 'estancant' de forma progressiva

Per tal d'aturar la paralització a la que, segons l'associació, 'es veu abocat el sector', EolicCat reclama que el tripartit aprovi l'Acord de Govern definitiu i emetin les Ordres per formalitzar el concurs a les vuit Zones de Desenvolupament Prioritari, que acumulen ja un retard de quatre mesos. L'entitat afegeix que si no és possible aprovar totes les ZDP de cop, com a mínim es convoqui el concurs d'aquelles que ja compten amb el vist-i-plau de tots els implicats.

3.700 milions d'euros d'inversions en joc

EolicCat avisa que, si no es desencalla la situació, el concurs 'podria quedar en paper mullat'. Un temor que l'entitat explica que ja ha fet arribar en diverses ocasions al Departament d'Economia i Finances, a qui adverteix també que de no tirar-se endavant aquest pas previ per al despelgament de l'energia eòlica a Catalunya es podrien produir unes pèrdues de fins a 3.700 milions d'euros, que són les inversions previstes en aquest àmbit per als propers 6 anys.

Asseguren que tant promotors i fabricants, com totes les pimes implicades en el desenvolupament de l'energia eòlica, adverteixen que el 'sector pot perdre interès en el desenvolupament eòlic a Catalunya' i portar les seves inversions a d'altres comunitats que 'no pateixin una paralització flagrant' en la seva planificació i són 'més eficients i diligents' en la tramitació de les autoritzacions.

Catalunya, per darrera d'altres comunitats

Segons Ramon Carbonell, president d'EolicCat, el sentiment generalitzat 'és que a Catalunya l'aposta per les energies renovables i, en concret per l'eòlica, no és una prioritat en contrast amb la resta de l'Estat, el que provoca una sensació molt gran de desànim i decepció entre l'empresariat implicat en el desenvolupament de l'eòlica a la comunitat catalana'.

Segons l'entitat, l'actual situació dels diferents concursos i plans per dinamitzar l'energia eòlica en el conjunt d'Espanya posa de manifest que mentre que comunitats com Castella la Manxa, Galicia, Castella i Lleó, Navarra, Aragó i Andalusia hauran multiplicat en els propers anys la capacitat de generació eòlica, 'Catalunya continuarà i agreujarà el seu estancament'.

Un fet que, segons EolicCat, posaria la comunitat catalana en una situació compromesa, ja que quan altres autonomies comencen a fer realitat els plans eòlics territorials, Catalunya 'encara desconeix quins seran els seus'.

Els objectuis de la Generalitat, lluny de poder-se complir

Actualment, Catalunya compta amb 745,71 MW eòlics en funcionament, que a finals de 2010 podrien augmentar fins 900MW. D'acord amb Pla de l'Energia 2006-2015, Catalunya hauria de tancar l'any amb 3.000MW eòlics en operació. Aquests objectius però, no es podran, segons l'entitat, assolir.

EolicCat alerta que la demora en la definició dels projectes eòlics limitarà el seu posterior desenvolupament perquè, d'una banda, s'haurà esgotat la capacitat d'evacuació de la xarxa elèctrica i, de l'altra, no podrà optar al règim tarifari, previsiblement preferent, que englobarà tots el projectes estatals que es posin en funcionament entre els anys 2013 i 2015.

Per tots aquests motius, EolicCat lamenta que dos anys desprès d'haver-ho anunciat, l'Executiu 'encara no hagi estat capaç de plasmar amb una normativa clara, definida i tancada el futur de l'energia eòlica a Catalunya'.