Ryanair discrepa de les autoritats d'aviació irlandeses i assegura que 'és segur volar'

Diu haver sobrevolat per damunt de la zona prohibida sense patir conseqüències · Acusa a la CAA d'inventar-se el perill

Ryanair lamenta la decisió que s'ha pres aquest matí de tancar l'espai aeri a la zona d'Escòcia arran de les recomanacions de les Autoritats d'Aviació Irlandeses (IAA) i assegura que "és segur volar". Per tal de demostrar-ho s'ha enlairat durant una hora a 12.500 metres d'alçada per la zona crítica qualificada per les Autoritats d'Aviació Civil (CAA) del Regne Unit. En el vol, que ha sortit de Glasgow i s'ha dirigit a Edinburgh fent escala a Inverness i Aberdeen (encerclant Escòcia), ha transcorregut sense incidències segons apunta Ryanair. "No s'ha observat cap núvol de cendre volcànica ni tampoc hem trobat restes de material d'origen volcànic a la inspecció posterior al vol entre el fusellatge, les ales o el motor. L'absència de cendra a la atmosfera dóna credibilitat a la nostra teoria que no hi ha cap amenaça per l'aviació en aquesta mítica 'zona de risc' que no deixa de ser una invenció de la CAA", acusa Ryanair. 

Amb tot, la companyia irlandesa també assegura haver rebut confirmació per part dels fabricants dels motors que "és segur sobrevolar aquestes anomenades 'zones de risc' però que, en qualsevol cas, el nostre vol de verificació ha confirmat que tal zona no existeix sobre Escòcia", ha reblat. En aquests moments Ryanair manté converses amb la IAA i la CAA perquè tornin a obrir l'espai aeri. Mentrestant ha publicat una llista de vols cancel·lats per les autoritats d'aviació.

L'Autoritat d'Aviació Civil desmenteix Ryanair

"En cap moment Ryanair ha volat per la zona designada com a espai d'alta concentració de cendra", ha assegurat en declaracions a l'ACN una portaveu de l'Autoritat d'Aviació Civil britànica (CAA). Segons aquest organisme, el comunicat de Ryanair inclou "moltes incorreccions".

La portaveu del CAA ha indicat que els seus registres de vol indiquen que l'avió de Ryanair "ha vorejat" la zona d'alta concentració de cendra, però "en cap cas" s'hi ha endinsat. A més, ha afegit que l'espai aeri i tots els aeroports "continuen oberts" però amb algunes restriccions, i que per tant, les peticions de Ryanair "no tenen sentit".

Molts vols cancel·lats i retards

El núvol de cendra del volcà islandès ja està provocant problemes a l'espai aeri britànic, especialment a Escòcia. La companyia British Airways ha cancel·lat tots els seus vols entre Londres i Escòcia fins a les tres de la tarda, mentre que KLM ha cancel·lat els seus serveis a Aberdeen, Glasgow i Edimburg, a Escòcia, i Newcastle, al nord d'Anglaterra. Companyies com Ryanair, Aer Lingus o Flybe també pateixen canvis o cancel·lacions en els seus vols. En total, el núvol de cendra ja ha obligat a cancel·lar més de 200 vols, segons les autoritats europees.