Jutgen un jardiner acusat de causar un foc que va cremar més de 560 hectàrees al Baix Empordà

S'enfronta a onze mesos de presó i una multa de 6.050 euros

El jardiner ha explicat que mentre treballava arranjant els terrenys forestals de la zona on va començar l'incendi, solia fer cremes controlades de matolls i fulles. Tot i això, assegura que 'sempre' s'assegurava que les flames estiguessin 'ben apagades' i que el 30 de gener ni tan sols va fer cap foc. 'En vaig fer el dia abans, però aquell dia feia molta tramuntana i era impossible fer un foc', ha declarat Valentín G. M. que afirma que porta més de deu anys de professió durant els quals ha fet 'centenars de foc' i 'mai ha passat res'.

L'acusat sosté que l'autor de l'incendi va ser un piròman o bé una persona que ha ordit una trama per 'fer mal'. Segons el jardiner, és 'molt sospitós' que el foc es declarés precisament quan ell va anar a dinar i quan ja estava treballant en una parcel·la veïna. A més, sosté que les flames no va començar a les restes de la foguera del dia anterior, sinó que algú va calar foc on hi tenia troncs i fustes apilades.

Valentín G. M. ha explicat que després de fer una crema controlada sempre escampava les brases amb la pala, les apagava i després hi tirava terra a sobre. 'Si hi havia aigua en tirava, però allà no n'hi havia i apagava els focs amb sorra', ha exposat l'acusat que assegura que abans de plegar sempre s'assegurava que totes les fogueres estiguessin ben apagades. Els Agents Rurals, en canvi, han recordat que segons la llei les cremes controlades s'han d'apagar amb aigua perquè tirar terra a sobre pot crear un 'efecte carbonera' i que el foc no se sufoqui del tot.

Segons la tesi dels Agents Rurals, tirar sorra sobre un foc fa que sota la terra les brases segueixin cremant perquè es produeix un 'efecte carbonera'. Llavors, si hi ha un vent fort –com és el cas del dia del foc- alguna brasa es pot aixecar i provocar un incendi. Per aquest motiu, en els seus informes van apuntar al jardiner com el culpable de l'incendi per haver tingut una conducta imprudent i per no haver seguit les normes a l'hora d'apagar el foc.

El ministeri fiscal demana que condemnin Valentín G. M. a onze mesos de presó, a pagar una multa de 6.050 euros i una indemnització global de 65.500 euros pels danys causats. La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana que l'absolguin. Després de la vista, el judici ha quedat vist per a sentència.