Mà dura dels ajuntaments per treure de les platges els venedors ambulants i les massatgistes il·legals

A Roses poden sancionar amb 6.000 euros qui incompleixi les ordenances

La proliferació de noves activitats al litoral català ha fet que els ajuntaments hagin de començar a redactar noves ordenances per posar ordre a les seves platges. En els municipis més grans del litoral, com Barcelona, Salou, Roses o Tossa de Mar, coincideixen a les platges venedors ambulants de tot tipus de begudes, menjar, quincalla o objectes de platja amb massatgistes il·legals, escultors de sorra i dones que ofereixen trenar-te el cabell. A Barcelona, fins i tot, algunes d'aquestes massatgistes ofereixen serveis sexuals en finalitzar el massatge.

Tot plegat, converteix la tranquil·litat i el repòs que, teòricament, provoca estar estirat parant el sol en la sensació d'estar en un incessant mercat ambulant. Per això, cada vegada més els ajuntament redactes ordenances per determinar què es pot fer i què no dins la platja i el passeig marítim.

Mà dura a Roses

El ple del proper mes de maig aprovarà la nova ordenança de platges, que determinarà què es pot fer i què no a la platja. Una nova eina que permetrà sancionar econòmicament aquells que no compleixin la llei. El text recull sancions d'entre 150 i 6.000 euros per a les massatgistes il·legals que han proliferat en els darrers anys a les platges del municipi. L'ordenança també inclou sancions per als escultors de figures de sorra que no hagin demanat autorització prèvia al consistori.

La nova ordenança també prohibeix pescar de dia durant la temporada turística, fer botelló a la platja o cuinar a la sorra. L'ajuntament és conscient que li serà difícil cobrar l'import de les multes però destaca que, ordenança en mà, la policia podrà fer fora de la platja qui incompleixi aquestes normes.

A Barcelona, 'massatges amb final feliç'

A Barcelona, l'activitat dels massatgistes a la platja està regulada des de fa anys per l'Ordenança Municipal de Civisme. Les persones que són enxampades fent massatges són tractades pràcticament com qualsevol altre venedor ambulant. Concretament, la norma prohibeix oferir serveis no autoritzats a espais públics i també les activitats econòmiques remunerades sense els permisos adequats. Són aquestes dues les infraccions que se'ls imputa a aquests massatgistes.

A més, també es considera que amb la seva activitat s'està fent un ús inadequat de l'espai públic i això tampoc està permès a Barcelona. En virtut d'aquesta ordenança, la Guàrdia Urbana denuncia i multa a cada individu que enxampa exercint de massatgista sense els permisos, titulacions i llicències que haurien de tenir. Les multes, en aquests casos, són de 250 euros.

A Barcelona, a més, des de fa un parell d'anys, aquests serveis de massatge han anat sovint lligats a l'oferta de prostitució. Es tracta de les conegudes com 'massatgistes amb final feliç'. Aquestes dones, generalment d'origen asiàtic, ofereixen alguns serveis sexuals en acabar els massatges. I això, la mateixa ordenança també ho prohibeix. La Guàrdia Urbana, en aquests casos, suma a la infracció de l'activitat no autoritzada, la multa per oferir i practicar serveis sexuals en la via pública. En aquesta ocasió, les sancions poden arribar als 2.250 euros.

A Salou preparen ordenança

Un dels municipis de la Costa Daurada amb major afluència de turistes a l'estiu és Salou (Tarragonès). Tot i que pel moment l'Ajuntament de Salou només compta amb el Pla d'usos de les platges com a eina reguladora d'aquests espais, tècnics del consistori han començat a treballar en l'elaboració d'una ordenança de platges, que permetrà controlar els 'usos incívics o indeguts'. El regidor de Gestió del Territori de l'Ajuntament de Salou, Marc Montagut, ha detallat que 'en algun moment s'han detectat activitats il·legals' a les platges del municipi, com la venda ambulant sense llicència i els massatges il·legals, encara que no s'ha notat cap increment 'significatiu'. Actualment, és la Policia Local qui vetlla pel bon ús de les platges, però amb l'ordenança 'es regularà tot millor', ha indicat el regidor.

Segons ha donat a conèixer Montagut, l'ordenança de platges es troba encara en una fase inicial i, tot i que el consistori no preveu aprovar-la abans d'aquest estiu, sí que ho farà aquest 2010. A banda, l'ajuntament està a punt d'aprovar una ordenança de civisme, que també afectarà 'alguns comportaments que es puguin desenvolupar a les platges'. Així, Salou disposarà abans de finals d'any de tres eines per al control de les activitats i usos a les platges: l'ordenança de platges, l'ordenança de civisme i el Pla d'usos de les platges.

Prohibit fer sexe a la platja de Tossa de Mar

Tossa de Mar (Selva) disposa, des de l'estiu passat, de dues ordenances –la de platges i la de civisme- que permeten controlar què es pot fer a la platja. L'ordenança de civisme va portar cua ja que, entre d'altres, incloïa la prohibició de practicar sexe en espais públics, inclosa la platja. Una prohibició que no va agradar als més joves del municipis que van protagonitzar manifestacions per defensar 'el dret' a fer sexe al costat del mar.

El regidor de Governació de Tossa de Mar, Joan Antoni Hervías, ha fet una valoració positiva dels dos textos i ha informat que durant aquest primer any d'aplicació només s'han aixecat dues actes per consumir begudes alcohòliques fora dels establiments i cap sanció per incompliment de la normativa de platges. Tampoc s'ha multat ningú per ser enganxat practicant sexe a la platja. Hervías ha manifestat tenir ganes de tancar 'aquest episodi' i ha recordat que d'altres municipis, com Malgrat de Mar, també inclouen aquesta prohibició a les seves ordenances.

Hervías ha afegit que, de moment, l'ajuntament no té previst modificar cap punt de les ordenances perquè considera que 's'adapta bastant a les necessitats del municipi'. 'Hem aconseguit regular algunes problemàtiques reals a Tossa com l'afluència de submarinistes, la venda ambulant o l'oferta de massatges en els espais de platja', ha dit el regidor.