Ripoll demana explicacions al Govern per la polèmica amb el CNI

Els grups municipals han aprovat per unanimitat una moció

Ripoll ha aprovat aquest dilluns en un ple extraordinari una moció on reclama al govern espanyol que aclareixi perquè el CNI no va posar en coneixement dels cossos de seguretat les informacions que tenia sobre la cèl·lula terrorista i l'imam del municipi amb l'objectiu de "desarticular" els terroristes i "evitar els atemptats" del 17 d'agost del 2017.

El document demana a l'estat espanyol que doni explicacions sobre les informacions aparegudes en els darrers dies al diari Público, que revelen que els serveis secrets espanyols tenien monitoritzada la cèl·lula i a Es Satty. "Amb aquests elements quedaria provat que el CNI tenia els tenia controlats, els escoltava i, fins i tot, els tenia geolocalitzats", ha assegurat l'alcalde, Jordi Munell. Tot i això, ha afegit, no van compartir aquesta informació amb cap cos policial i "això potser hagués servit per intervenir i qui sap si evitar els atemptats".

Munell també ha dit durant la sessió que el municipi ha decidit aixecar la veu per reclamar "transparència" i "la veritat". Sense aquesta, ha afirmat, el municipi no podrà tancar "el procés de dol". El batlle també ha recordat que els han denegat en dues ocasions personar-se com a acusació en el procediment judicial pels fets. "Es considera que no som víctimes dels fets", ha dit Munell. Per això, a la moció reclamen també al Ministeri de Justícia que estudiï una possible modificació legal "per tal d'evitar que es desestimin compareixences en casos com aquest".

El PSC demana depurar responsabilitats

El document s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups (Junts per Ripoll, ERC, PSC, CUP i el Front Nacional de Catalunya). Durant la seva intervenció, la portaveu socialista, Anna Belén Avilés, ha demanat que s'aclareixin les informacions aparegudes i que es depurin "responsabilitats polítiques". També ha dit, però, que en aquests aclariments s'hi incloguin les periodístiques perquè, segons ha afirmat, "s'està qüestionant la veracitat d'alguns dels documents publicats".

Per la seva banda, la regidora del Front Nacional, Silvia Orriols, ha afirmat durant la seva intervenció que "seria molt gros que en ple segle XXI l'estat s'hagués servit del terrorisme islamista per justificar la reocupació d'una de les seves colònies i impedir el seu alliberament pacífic".

La moció aprovada es farà arribar al president del govern espanyol, la delegada del govern espanyol a Catalunya i al subdelegat del govern espanyol a Girona. També es traslladarà al Ministeri de Justícia.