El certamen més antic de la Costa Brava torna aquest cap de setmana en una nova edició

El Festival Internacional de S'Agaró dona continuïtat al Senya Blanca

L'estiu és època d'una quantitat ingent de festivals que omplen els calendaris durant els mesos de juliol i agost. Molts d'ells tenen poc temps de vida i mantenen una programació contemporània amb grups moderns i estils de música variats.

Els emplaçaments escollits van des d'auditoris a grades instal·lades en jardins, ports o ruïnes romanes. Tanmateix, a la Costa Brava perdura un festival iniciat pels voltants dels anys 50 del segle passat creat per Eduard Toldrà i que va en va donar continuïtat Xavier Montsalvatge.

Tolrà, que fou considerat el gran arquitecte del renaixement musical català dels anys 20 i un dels grans exponents del Noucentisme musical, va organitzar aquesta trobada melòdica sota el nom de Senya Blanca en la popular glorieta del mirador de S'agaró, proper a la Loggia del mateix nom propietat de la família de l'enginyer Josep Ensesa, el qual la va encarregar construir.

El músic es va fer càrrec del festival fins poc abans de la seva mort el 1962, moment en que va passar el relleu a Xavier Montsalvatge, compositor de música simfònica i crític musical. Aquest, és considerat una de les figures claus de la música catalana de la segona meitat del segle XX.

Amb tot, el problema de desenvolupar els concerts a l'aire lliure és que la sonoritat es perdia. Era un espai obert amb el mar de fons, fet que dificultava una bona audició. Després que l'Associació Pau Casals se'n fes càrrec el 1993 (i modificar el nom per Festival Internacional de S'Agaró) es va decidir canviar la ubicació i passar els concerts a l'interior de l'església de l'Esperança, propietat també de la família Ensesa.

Segons Anna Ferrer, membre de l'entitat i pianista, el nou emplaçament permet "una millor audició que amb l'obertura de les portes laterals permet el pas d'un agradable corrent d'aire", explica. En aquest sentit, el festival dona cabuda a grans artistes internacionals en un certamen que difereix de la resta i a més "a uns preus molt populars que permet que tothom en pugui gaudir".

La 22ena edició del Festival Internacional de S'agaró arrenca demà amb el concert, precisament, d'Anna Ferrer al piano i la violinista Nadezda Tokareva, que interpretaran una sonata de Beethoven i un rondo de Schubert, mentre que a la segona part presenten obres més populars; Suite Populaire Espagnole de Falla, La Meditació de l’òpera Thais de Massenet, l’apassionada Czardas de Monti, La Gitana de Kreisler i La Jota Aragonesa de Sarasate. El concert donarà inici a les vuit del vespre i té un preu de 21 euros.

La resta de programació del festival és la que següeix:

Diumenge 28 de juliol · 20 h · 21 euros
Sugiko Chinen & Luca Arnaldo Colombo · Four seasons - Four hands
Quan es menciona Les quatre estacions hom pot sentir-se temptat a pensar en Vivaldi. Aquest concert presenta Les Estacions de dos compositors del segle XX, el japonès Yoshinao Nakada i l’argentí Astor Piazzolla. Dos creadors molt diferents amb un estret lligam amb els seus respectius orígens culturals.

Diumenge 4 d’agost · 20 h · 21 euros
Duo Pitros · El somni romàntic
Inici amb Haendel i Bach, l’essència pura del contrapunt. Amb Adiós Nonino d’Astor Piazzolla uneixen la música tradicional amb el tango argentí. Amb el Concert n.3 de Vladimir Peskin es retorna a la romança russa, una obra mestra absoluta. George Gershwin clou el concert amb la famosa Rhapsody in Blue.

Diumenge 11 d’agost · 20 h · 21 euros
Azamat Zheltirguzov & Timur Urmancheyev · Les més cèlebres romances russes
El compositor Txaikovski, va delectar amb la seva música a les audiències russa i europea a finals del segle XIX. Rachmaninov, de qui Txaikovski apreciava les seves grans dots de pianista i talent de compositor, va continuar ressaltant l’esperit musical rus i elevant la romança a un nou nivell artístic.

Dissabte 17 d’agost · 20 h · 24 euros
Johann Strauss Chambert Orchestra · Passions musicals de Viena
Una orquestra formada per membres de diferents simfòniques de França, Espanya i Alemanya, sota la direcció de Horst Sohm. Actua com a violinista solista Johanna Röhrig, guardonada amb múltiples premis en concursos internacionals, tocant l’extraordinari violí Jacob Stainer de 1675.

Dissabte 24 d’agost · 20 h · 21 euros
Gordana Nedelkovska & Elena Atanasovska · La poetessa de l’oboè
Una selecció de composicions que inclou diversos aspectes d’oboè, de diferents èpoques i estils, que permeten representar tota la bellesa sonora de l’instrument: Bach, Geminiani, Verroust, Colin, Rachmaninov, ​​Mozart, Lalliet i una preciosa cançó macedònia tradicional. Pura emoció de l'oboè.

Dissabte 7 de setembre · 20 h · 21 euros
Mariusz Monczak & Nadia Monczak & Steven Massicotte · Colors de França
Un viatge musical a França per diferents segles i compositors. De Jean-Marie Leclair, pare del violí francès, passant per les inspirades melodies de la famosa òpera Carmen de Bizet, i finalitzant amb les emocionants obres de compositors del segle XX: Ravel, Milhaud i Poulenc.

Dissabte 14 de setembre · 20 h · 21 euros
Patrick de Ritis & Sacha de Ritis & Michela de Amicis · Tres solistes a l’òpera
Patrick de Ritis -fagot-, Sacha de Ritis -flauta- i Michela De Amicis -piano- amalgamen l’experiència artística en un perfecte equilibri sonor. Un himne a l’òpera italiana interpretada amb un brillant tecnicisme, combinat amb un cantabile expressiu per un dels trio de músics més rellevant de la seva generació.

Dissabte 21 de setembre · 20 h · 21 euros
Henryk Blazej & Teresa Kaban · Poetic pictures: Chopin&Friends
Un programa amb música de Chopin per a piano solista, la interpretació per duo de flauta i piano de l’única sonata que Mozart va escriure als 8 anys d’edat, i de diverses peces virtuoses de compositors romàntics polonesos com Dobzrynski, Wieniawski o Moniuszko.