CiU aconsegueix la victòria a Girona amb 10 regidors i entrada històrica de la CUP amb 3

Els convergents assoleixen el 31,53% dels vots seguit del PSC amb 7 regidors, PP empatat amb la CUP

  • Gràfic dels resultats a Girona amb el 100% escrutat © ACN
    Gràfic dels resultats a Girona amb el 100% escrutat © ACN
  • Els independentistes han brindat amb cava l'entrada a l'ajuntament de Girona © M. Estarriola
    Els independentistes han brindat amb cava l'entrada a l'ajuntament de Girona © M. Estarriola
  • Militants i simpatitzants de la CUP celebrant els resultats històrics © M. Estarriola
    Militants i simpatitzants de la CUP celebrant els resultats històrics © M. Estarriola
El somni socialista ha acabat. El PSC no ha pogut mantenir l'alcaldia de la capital gironina, que ostentava des de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura de Franco, el 1979. 32 anys després, CiU ha aconseguit prendre-li la presidència del municipi, i ho ha fet amb un marge considerable. Amb 10 regidors i el 31,4% dels vots, supera en 3 regidors els 7 que ha aconseguit el PSC, que s'ha quedat amb el 23,26% dels vots.

Caldrà veure ara què passa l'endemà de les eleccions, perquè els 10 regidors de CiU no són suficients per governar amb comoditat. Durant la campanya, l'alcaldable convergent, Carles Puigdemont, s'havia mostrat obert al diàleg i havia estès la mà a tots els partits polítics gironins per proposar "un escenari de pactes permanents i diàleg constant".

Al cantó socialista, Pia Bosch tenia la difícil missió de mantenir el bastió gironí després de la derrota electoral a les darreres eleccions autonòmiques. Tot i no haver-ho aconseguit, els set regidors que ha obtingut li permeten continuar com a segona força a l'Ajuntament. Són set regidors que en un escenari com el que es presenta podran fer valdre la seva força.

Sorprenent entrada de la CUP al consistori per primera vegada a la història després d'aconseguir 3 regidors, empatant amb el PP, que n'obté un més que ara fa quatre anys. El cap de llista de la formació independentista, Jordi Navarro, ha assegurat a AraGirona.cat mostrar-se molt "sorprès" pels resultats obtinguts però ha apuntat que "no volem hipotecar-nos entrant en un govern en el qual som conscients que no tenim prou força per aplicar el 100% del nostre programa. Aquí no venim a per càrrecs o cadires, venim a lluitar, treballar i intentar millorar les coses", ha reblat Navarro.

En un altre lloc tampoc sembla que pactar amb CiU sigui la intenció d'ICV-EUiA. L'ecosocialista Joan Olóriz havia dit durant la campanya que no pactaria amb CiU, tot i que els 2 regidors que ha obtingut tampoc no permetrien al guanyador de les eleccions aconseguir una majoria estable.

Finalment, cal comentar la derrota sense pal·liatius per a ERC i la seva candidata, Blanca Palmada, que si fa quatre anys ostentava una presència destacada a l'Ajuntament de Girona amb 4 regidors, aquesta vegada es queda sense representació.
  • Discurs de Jordi Navarro dirigit a la militància de la CUP després de conèixer els resultats