63.269 gironins cridats a les urnes escolliran el tercer alcalde de la democràcia a la ciutat

Avui es podria posar fi a 32 anys d'hegemonia socialista al capdavant del consistori

  • La candidata del PP, Concepció Veray, ha votat a la Casa de Cultura © ACN
    La candidata del PP, Concepció Veray, ha votat a la Casa de Cultura © ACN
  • La candidata d'ERC, Blanca Palmada, ha votat al carrer de la Força © ACN
    La candidata d'ERC, Blanca Palmada, ha votat al carrer de la Força © ACN
  • El candidat d'ICV, Joan Olòriz, ha votat a Sant Daniel © ACN
    El candidat d'ICV, Joan Olòriz, ha votat a Sant Daniel © ACN
  • L'alcaldable de CiU, Carles Puigdemont, votant al col·legi electoral de la Casa de Cultura © ACN
    L'alcaldable de CiU, Carles Puigdemont, votant al col·legi electoral de la Casa de Cultura © ACN
  • La candidata del PSC, Pia Bosch, ha votat al local social de Vistalegre © ACN
    La candidata del PSC, Pia Bosch, ha votat al local social de Vistalegre © ACN
La candidata del PSC, Pia Bosch, ha votat aquest matí a un quart d'onze al local social de Vista Alegre acompanyada de dos dels seus fills i el seu marit. Després de la votació, Bosch ha dit que un dia com avui és "la festa de la democràcia" i ha animat a tots els gironins a anar a les urnes i "participar d'aquesta festa". La candidata socialista ha dit que durant la campanya han explicat "persona a persona" el seu programa electoral per tal de "retornar la confiança" als gironins en moments de crisi però no s'ha atrevit a pronosticar resultats perquè "tot està molt obert". "Jo tinc bones sensacions però no m'atreveixo a dir res fins que tinguem els resultats que aquesta vegada sí seran definitius", ha manifestat.

Preguntada per la reacció dels ciutadans en les acampades dels "indignats", Bosch ha dit que ho respecta però ha afirmat que és el sistema polític, "amb unes regles establertes", el que ha de prevaldre perquè, segons ha destacat, "dóna el mateix valor al vot de totes les persones". "Jo els respecto però una cosa és l'assemblea o l'àgora i l'altra és la política on hi ha garanties perquè els nostres vots valguin exactament el mateix", ha assenyalat la candidata que ha explicat que aprofitarà el matí per visitar diversos col·legis electorals amb altres membres de la candidatura i que dinarà en família. El PSC farà el seguiment dels resultats al saló de descans del Teatre Municipal.

L'actual alcaldessa, Anna Pagans, ha exercit el seu dret a vot abans de les deu al col·legi electoral situat al carrer de la Força. L'altre exalcalde gironí, Joaquim Nadal, també ha votat al barri de Sant Daniel a les onze del matí. Ambdós són els únics alcaldes que Girona ha tingut des del 1979 fins a l'actualitat, un període on el PSC sempre ha estat al govern. Des del 2003, però, els socialistes van perdre la majoria absoluta i han governat en tripartit amb ERC i ICV.

Carles Puigdemont: "La política gironina ha canviat"


Carles Puigdemont ha estat el més matiner. Acompanyat per la seva dona, Marcela Topor, l'alcaldable de CiU ha anat a votar a dos quarts de deu del matí al col·legi electoral de la Casa de Cultura, un lloc que es coneix bé ja que en va ser director. Puigdemont ha dit que, d'entrada, espera que la participació en aquests comicis sigui més alta que la del 2007.

"Avui seria sensiblement important, no només a la ciutat sinó al context general del país, que una forma de democràcia real que és anar a votar es manifestés de forma rotunda", ha afirmat Puigdemont, combinant la crida a la participació amb una al·lusió als "indignats". En relació al moviment, el candidat de CiU n'ha valorat el fet que no vulgui "interferir al combat electoral" i ha ressaltat que, com que ha "sacsejat consciències", també pot incrementar la participació a les urnes aquest 22M.

Pel que fa a Girona, Puigdemont ha estat molt caut i no ha volgut fer travesses. "Tant jo com la gent del grup ens hem imposat la màxima prudència i discreció; sabem que ens costa i ens costarà molt", s'ha limitat a afirmar. L'alcaldable de CiU, però, també ha admès que avui, per primer cop en 32 anys, "d'alguna manera la política gironina ha canviat, perquè no es dóna res per fer ni per tancat o perdut, la qual cosa vol dir que el vot dels ciutadans té un pes específic molt gran i ens n'hem de sentir orgullosos".

Carles Puigdemont farà durant tota la jornada una ruta pels diferents col·legis electorals de Girona, on parlarà amb els diferents interventors del partit. Després, intentarà ser fidel al què ha fet habitualment en conteses electorals i farà un dinar-tertúlia en companyia d'amics. Entre les sis i les set de la tarda, es reunirà amb un grup d'assessors per analitzar la jornada, i seguirà els resultats dels comicis i la nit electoral des de l'Hotel Carlemany.

"ERC té pressa per governar"

La candidata d'ERC a l'alcaldia de Girona, Blanca Palmada, ha anat a votar a les 10 del matí al col·legi electoral ubicat al carrer de la Força. Acompanyada d'una de les seves filles, Palmada ha dipositat el seu vot fent una crida a la participació. "Avui fa molt bon dia i podem ser optimistes, però per ser-ho hem de votar", ha assegurat. L'alcaldable de la formació republicana ha explicat que passarà el dia en família fora de la ciutat perquè així la jornada s'escurci i per no "atabalar-se", tot i que ha assegurat estar tranquil·la "perquè la feina ja està feta".

Palmada ha destacat que confia que els resultats de les eleccions seran positius per a ERC, però ha emfatitzat en la importància de fer "rendir" els números. "No és tant el resultat en sí, sinó en com el farem jugar en l'engranatge perquè doni el màxim resultat per Girona", ha remarcat. La candidata d'ERC ha reiterat que ja ha donat molts missatges apuntant en quina direcció aniran. El cert és que Palmada ja ha deixat clar en molts dels debats que la seva aposta no és tornar a pactar amb els socialistes.

L'alcaldable ha assegurat que té ganes de governar perquè pot aportar solucions a molts problemes, i des del seu punt de vista, "quan saps que pots resoldre molts problemes t'entra pressa per governar". No obstant, s'ha mostrat cautelosa i ha destacat que caldrà veure si podran entrar al govern municipal "ajustant" els detalls que "no és una cosa fàcil".

Veray, segura d'aconseguir més regidors

L'alcaldable popular, Concepció Veray, ha votat a les onze del matí a la Casa de Cultura de Girona, recolzada pel president del partit a Girona, Josep Enric Millo. Després de dipositar la butlleta dins l'urna, Veray ha fet una crida als gironins perquè exerceixin el seu dret en aquest 22M i "s'impliquin en el projecte per als propers quatre anys a la ciutat".

La candidata ha demanat a l'electorat que els ajudi "a fer el canvi" i s'ha mostrat convençuda que "més gironins i gironines confiaran en el projecte que jo lidero, ens donaran suport i permetran que incrementen la representació que tenim". A les darreres municipals del 2007, el PP va aconseguir dos regidors a l'Ajuntament de Girona.

Veray també ha volgut destacar que aquest diumenge no només veurà els seus fruits la feina feta durant les dues setmanes de campanya, sinó "el treball de mesos i dies que hem portat a terme en els darrers quatre anys, en contacte amb els ciutadans". L'alcaldable del PP també ha fet referència als indignats, ha dit que "els entén" però que pensa que, "per donar la volta a la situació", cal un canvi de govern, no només "a Girona sinó també a Espanya".

La candidata del PP passarà el dia visitant els diferents apoderats i interventors del partit que hi ha repartits als col·legis electorals de la ciutat. Concepció Veray seguirà la nit electoral des del local de campanya del partit, al carrer Cristòfol Grober de Girona.

ICV actuarà "en conseqüència"

L'alcaldable d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, ha votat poc després de les deu del matí al col·legi electoral del barri de Sant Daniel. Ha fet una crida als ciutadans perquè acudeixin a les urnes, ja que en "moments difícils" el vot és "més important que mai", i perquè "si la gent participa, decideix". També ha demanat als gironins que votin "amb consciència" i els ha recordat que el govern de la ciutat és el que "pot escoltar més".

Olòriz espera que els electors votin en funció "del que s'ha fet i del que s'ha treballat aquests anys". No vol aventurar possibles escenaris postelectorals a l'espera dels resultats, i un cop els conegui ja actuarà "en conseqüència". El candidat ecosocialista farà aquest diumenge una ruta per les diverses taules electorals de Girona, ja que considera que cal fer arribar a les persones que estan treballant a les meses que estan fent "una tasca imprescindible".

Més de 63.000 gironins cridats a les urnes

Aquest diumenge, 63.269 gironins estan cridats a escollir el tercer alcalde de la democràcia a la ciutat, després dels socialistes Joaquim Nadal i Anna Pagans. Arreu de la ciutat, hi ha 105 meses electorals repartides en 21 col·legis.

A tota la demarcació, 499.338 persones amb dret a vot -11.408 dels quals són estrangers- estan cridats a les urnes. En total, s'escolliran 221 alcaldes i més de 1.900 regidors que integraran els diferents plens. A totes les comarques gironines, es podrà votar en 821 meses repartides en 400 col·legis electorals.