Més del 70% d'assistents a l'ÍTACA Sant Joan dormen i fan un àpat a l'Estartit

Els concerts van aplegar 15.000 persones en total

Més del 70% dels espectadors de l’ÍTACA Sant Joan es van quedar a dormir a l’Estartit i van dinar o sopar al municipi a causa de la seva assistència a la doble nit de concerts del festival que va tenir lloc els dies 22 i 23 de juny al nucli del Baix Empordà i que va reunir 10.000 persones dins del recinte i 5.000 més a la platja Gran del municipi.

Segons els resultats d’una enquesta telemàtica contestada per prop d’un miler d’espectadors, el 71’5% dels assistents es van quedar a dormir a l’Estartit, mentre que el 9’7% ho van fer a altres municipis de l’Empordà. Segons les mateixes dades, el 78,6% dels enquestats asseguren que van dinar o sopar al municipi a causa de la seva assistència al festival Ítaca. Així mateix, el 8’2% van fer com a mínim un àpat a altres localitats de l’Empordà a causa de la seva assistència a l’Ítaca Sant Joan.

La procedència dels espectadors és una altra de les dades significatives de l’informe elaborat pel festival. Els assistents a la doble nit de concerts provenen de més de 400 municipis de Catalunya i de l’Estat espanyol. Les poblacions de les comarques barcelonines aporten el nombre més gran d’espectadors amb el 53’2% del total, seguit dels municipis de les comarques gironines, amb el 41’1%. El 5% restant es reparteix entre habitants de Tarragona, Lleida i altres zones de l’Estat espanyol, com el País Basc, València, Illes Balears o Madrid, entre altres. Per ciutats, Barcelona, Girona, Torelló, Vic, Banyoles, Manlleu, Olot, Sabadell, Torroella de Montgrí i Figueres són les que aporten un major nombre d’espectadors al festival.

La productora gironina Link Produccions i l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit, organitzadors de l’ÍTACA Sant Joan, ja han celebrat aquesta setmana una reunió per analitzar el funcionament de l’edició d’aquest any i començar a treballar en les millores per a l’any vinent. Tot i fer-ne una valoració molt positiva d’aquesta edició, els organitzadors han coincidit en la necessitat de millorar l’oferta d’aparcament pels espectadors i la connectivitat d’aquests estacionaments amb la zona de concerts, així com posar en marxa accions per augmentar la confortabilitat del públic. En aquest sentit, el nou president de l’EMD de l’Estartit, Francesc Ferrer, ha assegurat que “la suma de sinergies entre Link Produccions i l’EMD permetrà millorar alguns aspectes de la proposta festiva i cultural que ens ajudarà a consolidar encara més ÍTACA Sant Joan com la gran revetlla musical de la Costa Brava que té lloc a l’Estartit”. Un altre dels objectius que s’han fixat els organitzadors per a l’any vinent és eliminar l’ús de plàstic dins del recinte dins un pla de sostenibilitat a llarg termini que té per objectiu reduir el màxim possible l’impacte mediambiental del festival.

Dos darrers concerts d’aquesta edició

El festival tanca aquest cap de setmana la seva setena edició amb dues noves propostes. Divendres i dissabte, el cantant Marc Parrot instal·la el seu Refugi a la Ciutat Ibèrica d’Ullastret. El polifacètic cantant presenta un espectacle íntim i persona que té lloc en una petita iurta de 9 metres de diàmetre. Amb la direcció escènica de Los Galindos, el músic trenca les barreres de l’escenari i comparteix amb el públic un espai comú que no permet trucs ni artificis. Jugant amb els contrastos sonors i l’experimentació, l’acompanyen Lluís Cartes (bateria i guitarra) i Dani Ferrer (teclats) per acabar de vestir amb senzillesa cançons essencials que configuren un moment de refugi únic en cada concert. Les entrades pel concert de divendres estan exhaurides i es venen les últimes deu per a l’actuació de dissabte.

Diumenge, ÍTACA tancarà portes amb l’únic concert d’aquest estiu a les comarques gironines del cantaor Diego El Cigala amb un concert molt especial a l’escenari de la platja de Port Bo que tancarà el cap de setmana de les tradicionals havaneres de Calella de Palafrugell. El concert de Diego El Cigala forma part de la gira internacional de commemoració del quinzè aniversari de la sortida al mercat del seu aclamat disc Lágrimas Negras en què van participar Bebo Valdés, Israel Porrina ‘Piraña’ i Javier Colina. El ‘cantaor’ madrileny repassarà els temes d’aquest clàssic treball que va guanyar un Premi Grammy fusionant com poques vegades les cançons clàssiques cubanes (Lágrimas Negras, Veinte años o Se me olvidó que te olvidé) amb l’essència més pura del flamenc. El Cigala s’acompanyarà en aquesta ocasió per Jaime Calabuch 'Jumitus', al piano; Marco Niemietz, al contrabaix, i Israel Suárez 'Piraña', a la percussió. Només queden a la venda poc més d’un centenar d’entrades.