Figueres girarà al voltant de tres grans àrees i tindrà quatre dedicacions exclusives

L'alcaldessa Agnès Lladó subratlla que l'estructura és "moderna, àgil i ben trenada"

El quadripartit de l'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí el nou cartipàs. S'estructura al voltant de tres grans àrees, que comandaran el vicealcalde Pere Casellas i els dos tinents d'alcalde, els republicans Jesús Quiroga i Maria Gratacós. Casellas s'encarregarà de Territori, Espai Públic i Medi Ambient; Quiroga, de Progrés Econòmic, Cohesió Social i Atenció a les Persones i Civisme, i Gratacós, d'Economia, Serveis Generals i Govern Obert.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha volgut posar de relleu que el cartipàs respon a una estructura "moderna i àgil", perquè en cap cas el quadripartit es basarà "en estancs i un repartiment de pastissos". "Volem ser un govern d'equip, molt trenat en les diferents àrees", ha dit Lladó.

El nou vicealcalde, el socialista Pere Casellas, ha insistit en aquesta idea. Ha subratllat que l'equip de govern és "seriós", que en cap cas "farà literatura" i que el nou organigrama –que es portarà a ple dilluns que ve- s'ha pensat a fons i ha comptat amb la col·laboració "i la implicació" del personal municipal.

Un govern "fort i cohesionat"

Després d'anys de governs en minoria, el nou quadripartit de Figueres, per primer cop, s'assegura la majoria absoluta al consistori. Sumen onze dels 21 regidors que té el ple. "Som un govern fort i cohesionat, que vol millorar des del primer dia la qualitat de vida dels figuerencs", ha afirmat Lladó.

El nou organigrama dona a l'alcaldessa de Figueres les competències de Coordinació de les Àrees, Projectes Estratègics, Relacions Institucionals, Promoció de la Ciutat i Relacions Transfrontereres, Nova Ciutadania, Drets Civils i Feminisme.

Pel què fa als republicans, el segon tinent d'alcalde Jesús Quiroga serà responsable de Serveis Socials, Empresa i Ocupació, Formació i Indústria. I la tercera tinenta d'alcalde, Maria Gratacós, assumeix Economia i Hisenda, Patrimoni, Règim Intern, Serveis Generals, Govern Obert i Administració Electrònica i Transparència. El regidor Josep Alegrí porta les àrees d'Educació, Infància i Joventut, i Ester Marcos les competències de Comerç I Mercats, Festes, Cooperació, Noves Tecnologies, Sostenibilitat, Promoció de la Salut, Gent Gran i Diversitat Funcional.

Per part del PSC, el vicealcalde Pere Casellas assumeix Seguretat, Acció Cívica i Barris. Els socialistes també s'encarregaran de les regidories de Cultura i Turisme (Alfons Martínez); d'Organització-Contractació, Recursos Humans i Medi Ambient (Sònia Trilla), i Esports, Serveis Urbans, Espai Públic i Manteniment (César Barraenechea).

Per últim, José Castellón (Guanyem Figueres) comandarà Serveis Comunitaris, Habitatge i Foment de la Participació, i Xavier Amiel (Canviem Figueres) portarà Urbanisme i Mobilitat.

Quatre exclusives i dues parcials

Amb el nou cartipàs sorgit del 26-M, l'Ajuntament de Figueres tindrà quatre dedicacions exclusives: les de l'alcaldessa Agnès Lladó, la republicana Ester Marcos i els socialistes Sònia Trilla i César Barraenechea. A més, n'hi haurà dues de parcials (Pere Casellas i José Castejón). El quadripartit subratlla que aquestes dedicacions representen "un percentatge similar" als dels governs anteriors (aproximadament, del 50% dels membres de l'equip).

Pel què fa a retribucions, l'alcaldessa de Figueres ha assegurat que es mantenen les mateixes que el cartipàs del 2015, i que s'han rebaixat les dels càrrecs de confiança. En total, l'equip de govern tindrà quatre assessors (cap de gabinet, tècnic de comunicació, secretari de govern i secretari de serveis comunitaris).

Inversió econòmica

Les quatre dedicacions exclusives en el nou cartipàs (on s'hi inclou a l'alcaldessa) més les dues parcials suposen una inversió en Capítol 1 de 259.112 euros anuals. Pel que fa als càrrecs de confiança on s'hi troba el Cap del Gabinet d'Alcaldia (que s'ha rebaixat el sou un 15%), el Secretari del Govern, un Tècnic en Comunicació (que s'ha rebaixat el sou un 10%) i un Cap de Serveis Comunitaris suposa una inversió de 160.384 euros anuals.