Guanyem Girona s'abstindrà amb el cartipàs després d'aconseguir limitar el nombre d'assessors

El grup diu que han aconseguit mesures per "donar poder" als barris

Guanyem Girona ha anunciat que s'abstindrà a l'hora de votar el cartipàs municipal després d'haver aconseguit mesures per "democratitzar" el consistori que "donen poder als barris i a la ciutadania". Entre aquestes, en destaquen el compromís de l'equip de govern de signar un codi ètic, una audiència pública anual per retre compte dels pressupostos o haver limitat el número d'assessors.
El portaveu de la candidatura, Lluc Salellas, explica que el seu vot no és un 'sí' perquè han fet propostes que JxCat els ha rebutjat (com ara permetre que els regidors de barri també puguin ser de l'oposició) però ha dit que la resta de mesures els donen "garanties suficients" com per abstenir-se. Això sí, també ha alertat que amb la negociació del cartipàs no n'hi ha prou per assegurar que l'equip de Marta Madrenas hagi fet un cop de timó apostant per la política dels consensos. "L'alcaldessa encara ho ha de demostrar", ha dit.
 
El portaveu de Guanyem Girona diu que estan "mitjanament contents" de com ha anat la negociació amb l'equip de govern al voltant del cartipàs municipal. I que tot i que la proposta de JxCat és "millorable en molts aspectes", Salellas concreta que la candidatura municipalista ha aconseguit "estirar i arrencar un plec de mesures que donaran poder a la ciutadania i els barris". Cosa que al ple decantarà el seu vot cap a l'abstenció.

De les converses entre JxCat i Guanyem n'ha sortit el compromís de redactar –i signar- un codi ètic en els propers sis mesos, que abastarà tot l'Ajuntament (tant els càrrecs electes com els treballadors municipals). A més, també es farà una audiència pública per retre comptes sobre l'estat d'execució dels pressupostos, se celebrarà cada any un ple descentralitzat en un barri de la ciutat i durant els propers dotze mesos es renovarà el reglament municipal de participança.

L'acord que garanteix l'abstenció de Guanyem també inclou que els regidors de l'oposició tinguin presència a aquelles empreses i institucions on fins ara només hi estava representat l'equip de govern (entre aquestes, Agissa, Trargisa, Vivendes de Girona, TMB o Fira de Girona). A més, es tirarà endavant una prova pilot perquè l'oposició tingui presència als consells escolars (d'entrada, a quatre centres) i les xarxes socials del consistori s'obriran també a la resta de grups, més enllà del govern.

Els càrrecs de confiança, una "línia vermella"

Lluc Salellas també ha subratllat que, entre d'altres, allò que ha fet decantar la balança cap a l'abstenció ha estat haver aconseguit "aturar l'intent del govern d'incrementar el número d'assessors". "El nomenament de càrrecs, i ho vam dir des del principi, per a nosaltres era una línia vermella; defensem que es faci amb criteris públics i no a dit", ha insistit el portaveu de la candidatura municipalista.

Ara, l'equip de govern passarà de tenir de sis a cinc assessors. I tots els grups municipals en tindran dos (inclòs JxCat). S'estudia, però, si aquest número es limita en el cas de Cs. Entre els assessors que tindrà l'equip de govern, com ja es va anunciar, hi haurà l'anterior vicealcalde Eduard Berloso, que s'hi estarà un màxim de vint mesos. Un nomenament que Guanyem Girona continua insistint que és "un error", perquè demostra "manca de criteri, d'ètica política i de confiança cap als tècnics municipals".

Poques dedicacions exclusives

En relació al cartipàs, Guanyem Girona també ha dit que els ha sobtat que l'equip de govern només tingui tres dedicacions exclusives. Que a la pràctica en seran dues, perquè l'alcaldessa no l'activarà (ja que Marta Madrenas va renunciar al seu sou després d'accedir al Parlament). Les altres dues són les de la tinenta d'alcaldia Maria Àngels Planas (que també és diputada a la Diputació) i la de la regidora de Mobilitat i Via Pública, Marta Sureda.

"Sorprèn que amb un govern feble i en minoria com l'actual, només hi hagi aquestes jornades exclusives; la ciutat ha d'afrontar reptes importants en aquest mandat, que requeriran màxima dedicació", ha dit la número 2 de Guanyem Girona, Cristina Andreu. La regidora també ha posar de relleu que el 26-M va deixar un ple que dependrà "de l'aritmètica variable" i que, per tant, per assegurar la governabilitat, serà "imprescindible" impulsar "una nova política que giri al voltant dels interessos de ciutat".
 
"Afrontem aquest mandat amb una mirada crítica i vigilant, però també amb voluntat constructiva", ha subratllat la número 2 de Guanyem Girona. En aquest sentit, Lluc Salellas ja ha posat de relleu que la negociació que han tingut pel cartipàs ha estat "bilateral" –perquè han parlat entre ells dos- i que a, partir d'ara, Madrenas "haurà de demostrar" la capacitat d'arribar a consensos i a acords multilaterals.