ERC de Girona proposa crear consells de barri que pugin decidir els projectes prioritaris

El partit vol reforçar la figura del regidor de Barris i mantenir els agents cívics

ERC vol que una part del pressupost municipal estigui a disposició dels consells de barri perquè aquests puguin decidir la prioritat dels projectes pendents d'executar-se. Així, si hi ha previst millorar el paviment dels carrers d'un barri, el que ERC proposa és que siguin els representants d'aquests que puguin decidir a on caldria començar i establir l'ordre de prioritat. El que el partit proposa és que en el moment en què es defineixen els principals eixos del pressupost següent, es fixaran unes partides destinades a pressupostos participatius que comptarien amb la col·laboració dels consells de Barris. "Realment tindran una feina que serà executiva i de control del que es fa al barri", assenyala el número 3 del partit a Girona, Miquel Poch, actualment tinent d'alcalde de Relacions Ciutadanes i Joventut de l'Ajuntament.

Abans, però, caldrà aprovar un reglament de funcionament d'aquest òrgan, els continguts del qual comptarien també amb la participació ciutadana, que podria fer les seves aportacions. Poch explica que "hi ha moltes fórmules possibles" i per tant el debat que es generi "acabarà d'aclarir la manera" com es farà. Del que es tracta, segons l'alcaldable, Blanca Palmada, és que "qui digui què és prioritari del seu barri" sigui "el barri". I per tant, els consells haurien d'estar representats per les associacions de veïns, entitats i particulars.

Reforçar la figura de regidor de Barri

Una altra de les propostes del programa d'ERC en l'àmbit de participació és reforçar la figura del regidor de Barri, que ha de tenir "les eines necessàries" per poder fer d'interlocutor entre l'ajuntament i el barri. El més important, per ERC, és tenir informació de primera mà i per tant proposen, per una banda, que el regidor rebi al moment els avisos de la bústia de l'ajuntament de forma automàtica així com una xarxa intranet amb l'equip de govern per facilitar la circulació d'informació. Per altra banda, també proposen crear un espai permanent on els ciutadans puguin trobar la informació dels projectes de futur, des dels grans fins als més petits, i que aquests puguin fer les seves aportacions.

Palmada ha "reivindicat" la feina feta pels regidors de barris en les anteriors legislatures i ha esmentat dos noms que han treballat per dos barris veïns com a exemple de que tot "depèn molt de les persones". "La feina que ha fet la Pilar Prats a Sant Narcís no s'assembla amb res amb el record que tenen de la feina feta Joan Pluma a Santa Eugènia". Palmada ha assenyalat que cal buscar la "bona entesa" entre el regidor i els barris, en cas contrari, diu, caldrà fer una feina de mediació per tal que "les coses tirin endavant".

ERC també és partidari de mantenir la figura dels agents socials qui, juntament amb la policia local, fan la feina de "carrer" per conèixer la realitat dels barris.