Greenpeace posa la mirada damunt les amenaces urbanístiques a la Costa Brava

S'hi podrien construir uns 10.000 nous habitatges

Catalunya és la comunitat autònoma amb els hàbitats naturals de la costa més amenaçats pel totxo, però també la més protegida, segons Greenpeace. L'entitat alerta que la catalana és la comunitat amb més pressió humana a la costa, on la superfície urbanitzada és més de tres vegades superior a la dels hàbitats naturals no protegits.
Un informe de Greenpeace apunta, però, que la bona notícia és que Catalunya és també l'autonomia amb menor percentatge d'hàbitats naturals fora de les figures de protecció, amb un 10,7%. En el cas de l'Estat, el percentatge arriba al 22%. La Platja del Gaspar, a Sitges, està entre les deu més amenaçades per la urbanització massiva a l'Estat.
 
A Catalunya hi ha 30.400 hectàrees sense protegir, de les quals el 80% han estat catalogades d'interès comunitari per la UE i un 7,6 com a prioritàries per a la seva conservació.

S'estima que a la demarcació de Girona es podrien construir uns 10.000 nous habitatges en 11 municipis. La gironina és la que té més espai desprotegit, amb 12.261 hectàrees. La zona de Barcelona és la més urbanitzada de l'Estat amb Màlaga. Pel que fa a Tarragona, també té previstos projectes urbanístics que atemptarien, diu Greenpeace, contra els ecosistemes de la costa, com ara la Platja Savinosa.

Greenpeace ha seleccionat les deu platges naturals més amenaçades, entre les que es troba la del Gaspar, a Sitges. És una de les poques que queden sense urbanitzar. Està envoltada per bosc mediterrani, considerat d'interès comunitari, però aquest està en perill per la urbanització de Sant Pere de Ribes, que ja ha signat un conveni amb una immobiliària, segons l'entitat.