El PSC de Girona donarà suport al nou cartipàs però amb condicions

Paneque vol la segona comissaria, posar 4 MEUR a ocupació i sumar 150 pisos de gestió pública anuals

"Els socialistes serem responsables, sempre i quan s'engeguin polítiques diferents a les actuals; polítiques de canvi, que al nostre entendre són tan necessàries com urgents", ha assegurat Sílvia Paneque. Per això, la portaveu del PSC ha dit que els vots del seu grup –que permetrien assolir majoria absoluta i tirar endavant el cartipàs- "només hi seran si JxCat inclou i desenvolupa polítiques de canvi".

"La nostra voluntat és incidir perquè a Girona tots els ciutadans tinguin els mateixos drets i serveis, visquin al barri que visquin", ha insistit Paneque. Per això, els socialistes gironins han presentat a Madrenas una proposta per aprovar el cartipàs centrada en tres grans eixos: més seguretat i espai públic de qualitat, més oportunitats en ocupació, i actuar en habitatge "per tenir incidència des de l'Ajuntament en el preu massa car, avui, de viure a Girona".

El PSC vol combatre la inseguretat reclamant la segona comissaria de la Policia Municipal a la zona oest de Girona, incrementant l'actual plantilla del cos amb deu agents cada any i recuperant el programa d'escales segures. També volen engegar un pla pilot de seguretat de proximitat a Santa Eugènia, Can Gibert i Sant Narcís amb la presència permanent de dos policies a peu de carrer al matí, a la tarda i al vespre-nit. I acompanyar-lo amb presència permanent del projecte d'educadors i dinamitzadors de barri, amb una perspectiva dual entre seguretat i drets socials. A més, el PSC vol que hi hagi seguretat nocturna al conjunt de la ciutat.

“El motiu estructural d'aquestes accions és situar una línia clara a Girona on tothom entengui que l'Ajuntament de Girona té tolerància zero amb qui se salta les ordenances i el civisme a la ciutat", ha dit Sílvia Paneque. "Situar aquesta línia a les mentalitats de tothom, acompanyant-ho d'actuacions eficaces contra la delinqüència i les màfies, és actuar per tal que tothom entengui que l'espai públic és de tothom i que s'han de respectar els drets de totes les persones” hi ha afegit la portaveu del grup.

4 MEUR en ocupació

El PSC vol un Servei Municipal d'Ocupació (SMO) "més fort, que serveixi a qualsevol persona que vulgui trobar feina o canviar de treball". Per això, Paneque ha proposat que el govern de l'Ajuntament de Girona es comprometi a invertir 650.000 euros de recursos propis i 4 MEUR amb d'altres institucions a vincular formació i oportunitats de treball per mitjà de l'SMO.

A més a més, els socialistes proposen la creació de les escoles d'oficis en els barris més afectats per l'atur de la ciutat. El projecte se centra en què les persones del barri a l'atur tinguin un contracte remunerat en pràctiques, no només per arranjar el barri en obres menors o pintures, sinó també per aprendre un ofici. "Aquesta mesura servirà per reduir l'escletxa social entre barris, on hi ha percentatges d'atur extremadament desiguals, per tenir cura del barri i per estendre el pensament que la ciutat i el barri el fem entre tots i n'hem de tenir cura entre tots i totes", ha dit Paneque.

Per últim, com a tercer dels grans eixos per aprovar el cartipàs municipal, el PSC també proposa actuar de manera "immediata" per incidir a la baixa en el preu de l'habitatge a Girona. Per això, vol que l'Ajuntament inclogui 150 pisos anuals de gestió municipal durant el pròxim mandat. La proposta és que per aconseguir-los s'utilitzi la Llei 24/1015 per mobilitzar els pisos buits de la ciutat de titularitat de grans tenidors, la compra d'habitatge buit per part de l'Ajuntament, una nova promoció d'habitatge social al Barri Vell per combatre la segregació a l'alça i incrementar els recursos de la borsa municipal amb dos tècnics, un prospector i 100.000 euros. D'altra banda, el PSC inclou a l'eix d'habitatge posar en marxa definitivament el Pla d'Habitatge Municipal on hi hagi una diagnosi clara dels problemes de l'habitatge a Girona i s'estableixin topalls clars per barri de pisos turístics a Girona, on al Barri Vell molt probablement ja s'hi ha arribat.