Blanes torna a penjar la pancarta 'Llibertat presos polítics' a la façana del consistori

S'havia retirat a finals de març i segueix vandalitzada

Aquest matí l'Ajuntament de Blanes ha tornat a restituir la pancarta 'Llibertat presos polítics' que, de manera intermitent, estava penjada a la façana del consistori des de finals del 2017. Aquesta setmana, el nou equip de govern va acordar tornar-la a penjar, complint l'acord de ple que aleshores va comptar amb el suport de la majoria dels grups municipals.

Es tracta de la mateixa pancarta que es va despenjar el passat 26 de març, després de les resolucions de les juntes electorals i del Síndic de Gregues (que consideraven que davant la proximitat de les eleccions generals i municipals calia preservar la neutralitat de les administracions públiques). Per tant, el cartell que s'ha restituït avui continua tenint tatxada les paraules 'presos polítics', i només es pot llegir 'Llibertat'.

Reiteradament malmesa o robada

Pintar amb negre part del lema va ser el darrer acte vandàlic que va patir la pancarta, que havia estat reiteradament malmesa o robada. El guixot amb negre es va fer la matinada del 14 de febrer.

D'ençà que es va penjar per primera vegada, a finals del 2017, la pancarta havia acumulat episodis rocambolescos (amb successius episodis atacs, pintades, estrips i fins i tot un robatori). Per arribar-hi, els qui la malmetien feien servir cadires, taules, escales o un pal (a l'extrem del qual hi fixaven un objecte tallant o un pinzell).

Després dels primers atacs, l’Ajuntament de Blanes va decidir protegir la pancarta. Per això, es va construir una estructura de fusta per suportar-la i es va penjar a la segona planta de l'edifici (per dificultar que s'hi pogués accedir tan fàcilment com quan estava penjada al balcó principal del primer pis). Això, però, no va evitar nous actes vandàlics.