El dotzè debat dels candidats a l'alcaldia de Girona evidencia la fi de l'era tripartit

El PSC vol "governar sense hipoteques", ICV li retreu que no vulgui pactar i ERC diu als socialistes que no li agrada "la seva manera de fer"

Hi haurà un tercer tripartit? Aquesta és una de les preguntes que durant aquesta campanya electoral s'han plantejat tant ciutadans com partits. Aquest dissabte, durant el debat electoral del diari El Punt i Ràdio Girona, ha semblat més evident que mai que no hi haurà un tercer govern de coalició d'esquerres. Després de dos mandats sota la fórmula del tripartit, els líders dels tres partits han demostrat que estan més lluny que mai de reeditar el pacte.

La primera en posar sobre la taula les crítiques ha estat l'alcaldable d'ERC, Blanca Palmada, que preguntada sobre possibles pactes, ha dit que no només s'han de comparar els programes electorals sinó que en política municipal s'ha de conèixer els altres candidats i saber "si te'n pots fiar". "Les actituds i les maneres de fer són clau, tenim un desgast de les maneres de fer d'alguns membres del PSC i em sap greu dir que no veiem canvis en positiu", ha dit Palmada que, en canvi, sí ha deixat veure que estaria disposada a pactar amb CiU. Ara bé, Palmada ha posat una condició a Puigdemont: haurà de "demostrar fermesa" davant el Govern de la Generalitat perquè no hi hagi retallades a Girona.

La candidata del PSC, Pia Bosch, ha dit que el programa dels socialistes s'ha "regenerat i s'ha renovat". "Estem generant un procés de confiança cada vegada més intens amb la ciutadania", ha afirmat Bosch que ha remarcat que les aspiracions del PSC són governar en solitari i "sense hipoteques", tal i com ja va avançar en exclusiva en una entrevista a AraGirona.cat el passat 27 d'abril

Aquesta afirmació de Bosch ha enfurismat el candidat d'ICV, Joan Olòriz, que li ha retret que vegi els pactes com una cosa negativa. "Pactar no és dolent, al contrari, pactar és bo i s'ha d'arribar a pactes sempre que calgui", li ha dit Olòriz que, fins i tot, ha dit que està disposat a arribar a pactes de ciutat amb el PPC si cal. A més, ha fet un joc de paraules per explicar amb qui sí estaran disposats a governar conjuntament: "Pactarem amb els que volen pactar i no pactarem amb els que no volen pactar", ha sentenciat l'ecosocialista.

Per la seva banda, CiU ha aprofitat per reivindicar una nova manera de governar en la què l'oposició tindrà, segons ha dit Puigdemont, un paper destacat. "CiU ha estat 32 anys a l'oposició i sap perfectament que l'oposició també és ciutat", ha declarat. Per això, Puigdemont ha promès que si és el nou alcalde de la ciutat oferirà un "pacte permanent a tots els partits polítics", oferiment que també va avançar en una entrevista a AraGirona.cat el 11 de maig. La candidata del PPC, Concepció Veray, ha defensat que el programa ha de ser la raó principal d'un partit per arribar a pactes amb un altre.

L'ombra del cas Pluma

El debat ha començat enrevessat perquè el primer punt a tractar ha estat sobre Urbanisme. En aquest punt i quan el PSC ha defensat la tasca dels anteriors governs, la resta de partits han recriminat a la candidata, Pia Bosch, el fet de presumir en matèria de polítiques urbanístiques. "Pluma ha estat el pitjor regidor d'Urbanisme de la història", ha dit la líder del PPC; "haurien de tenir més decència i humilitat després del cas Pluma", ha etzibat Palmada (ERC) o "Si Pia Bosch fos alcaldessa ratificaria a Joan Pluma com a regidor d'Urbanisme", ha dit el líder de CiU, Carles Puigdemont. A aquest allau de crítiques, l'alcaldable socialista ha tornat la pilota al teulat de CiU: "Parlem del futur i ara el senyor Pluma és al seu Govern", ha contestat a Puigdemont.

Bosch també ha estat el focus de les crítiques en matèria d'Educació. El tripartit va tombar al Parlament diverses propostes de resolució que demanaven que es desencallessin obres com el CEIP Pericot o el Bosc de la Pavordia. La candidata del PSC ha tret importància al vot negatiu del seu grup al Parlament (ella és diputada) i això ha enfadat la resta de grups.

Unanimitat en afirmar que cal un nou hospital

El debat s'ha estructurat en diversos blocs i un d'ells ha donat peu als candidats a mostrar la seva postura sobre l'hospital Josep Trueta. Tots els partits han coincidit en manifestar que cal un nou hospital però la manera de fer-lo, el lloc i què fer amb l'actual edifici són qüestions que no han gaudit d'un acord. Mentre el PSC demana que es mantingui el projecte bàsic que va néixer de la consellera Marina Geli, ICV ha demanat que es reformu-li per tal de fer-lo més auster. "No cal que el nou hospital sigui la catedral del segle XXI", ha dit Olòriz en relació a les paraules que l'exconsellera de Salut havia usat per batejar el projecte.

CiU també s'ha mostrat partidari de fer nou l'hospital i ha coincidit amb ICV amb la idea de canviar el projecte per abaratir costos. Puigdemont manté però que no s'ha d'enderrocar l'actual edifici perquè es pot mantenir, per exemple, com a centre de dia. Una postura que ICV no ha acceptat i tampoc ha comptat amb la defensa de la resta de partits. PPC i ERC també han reclamat el nou hospital i la candidata republicana, Blanca Palmada, ha dit que és essencial també que es desenvolupi el campus de la Salut previst a l'entorn de l'hospital. Veray (PPC) ha recordat que el nou Trueta ja hauria d'estar fet.