La futura residència per a persones amb discapacitat a Platja d'Aro costarà 4,1 MEUR

Les obres començaran al setembre

La futura residència 'Els Estanys' per a persones amb discapacitat que es projecte a una finca de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) començarà a construir-se a partir de setembre i amb una previsió d'obres de més de dos anys.

L'edifici de dues plantes s'aixecarà en una finca de més de 2.500 m2 del carrer Roma, uns terrenys que l'Ajuntament del municipi ha cedit. El nou espai, situat a tocar d'un parc urbà, inclourà tres unitats de convivència per a un total de 30 usuaris i un centre de dia.

El cost supera els 4,17 milions d'euros (MEUR), dels quals més del 50% els aportarà l'Obra Social 'la Caixa' i el restant seran aportacions de la Diputació de Girona, Generalitat i alguns ajuntaments de la comarca. La fundació ha presentat el projecte dient que és "un somni fet realitat" pensat per a la promoció, inserció i equilibri personal d'aquestes persones i ha agraït el suport indispensable de les institucions.

L'edifici s'ha dissenyat pensant en oferir als usuaris "una vida tranquil·la però també una inserció a dins de la societat", una metàfora de l'objectiu final del projecte. Així s'hi ha referit el vicepresident de la fundació Vimar, Jordi Sistach, que ha detallat com serà la futura residència Els Estanys de Catell-Platja d'Aro (Baix Empordà) a la sala de plens de l'Ajuntament del municipi on hi havia representades totes les institucions que hi donen suport.

La residència, de dues plantes, busca reduir l'impacte amb l'entorn (està a tocar d'un parc urbà) i per això els espais s'han distribuït en cinc volums diferents amb patis d'ombra a la planta baixa i les tres unitats de convivència per a 30 persones a la segona. "Volem que siguin famílies de deu persones", ha afirmat Sistach, amb una sala per compartir a les hores lliures o caps de setmana. Pel que fa a la primera planta, també hi haurà una part per a dependències administratives just al costat de les sales d'activitats on hi haurà un gimnàs, una sala d'estimulació sensorial i una altra d'hidromassatge. L'altra activitat principal serà el centre de dia per a una vintena més d'usuaris. En total, comptarà amb una superfície construïda d'uns 2.400 m2 entre les dues plantes.

Sistach ha subratllat que les places seran públiques i que per tant hi podran optar persones de tot Catalunya tot i que també es tindrà molt en compte la xarxa social dels usuaris. Durant la presentació, ha agraït el suport de totes les administracions i institucions que ho faran possible tot recordant que darrere de la Fundacio Vimar "no hi ha empresaris" sinó pares amb fills que tenen discapacitats que volen les millors atencions i un bon futur per a ells. També ha dit, que la residència serà un "somni fet realitat" que donarà resposta a una necessitat que hi ha a la comarca.

Precisament, el president de la fundació, Claudi Mató, ha fet referència a la mancança de places per a aquest col·lectiu a la comarca. Segons un estudi del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat que es va fer amb dades del 2015-2018, al Baix Empordà hi havia 434 persones que necessitaven una plaça de llar residència però a la pràctica només hi havia 34 places. I en el cas de residència, de 112 usuaris potencials només hi havia 16 places, totes elles ocupades. Tot això, sense tenir en compte aquells pares o tutors que no ho han demanat oficialment. És per això que la fundació ha recordat que hi ha molta feina per fer encara. Properament, està previst que l'actual residència Robert Pallí de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) pugui convertir-se també en llar residència i passar de les 34 places actuals fins a 46.

Generalitat i Diputació, compromesos amb el projecte

La futura residència, que es començarà a construir el setembre amb una previsió de més de dos anys de feina, costarà uns 4,17 milions d'euros (MEUR). Més del 50% del finançament, els aportarà l'Obra Social 'la Caixa'. El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i el diputat en funcions de la Diputació de Girona, Jordi Camps, han elogiat la feina de la fundació i s'han compromès a donar-hi suport tot posant en valor la col·laboració públic-privada per poder fer realitat projectes com aquest. La directora general de Serveis Socials de la Generalitat, Meritxell Benedí, també ha reconegut la contribució d'entitats i fundacions per construir polítiques públiques davant necessitats socials.

I l'alcalde del municipi en funcions, Joan Giraut, ha subratllat seguir "molt convençut" d'aquest projecte "ambiciós i de futur i present" i ha recordat que ha comptat amb el suport unànime de tots els regidors del consistori. També ha fet una menció especial al tinent alcalde en funcions Josep Maria Solé, també present a l'acte, per la seva implicació.

Durant l'acte, representants de Rotary han lliurat les claus d'un vehicle adaptat per a la fundació.