Els Mossos reforcen la vigilància als camps de l'Empordà pel repunt de robatoris de l'últim mes

Unió de Pagesos estudia fer marques aparentment invisibles per facilitar la localitzafció de la maquinària robada

Les patrulles de Mossos d'Esquadra s'intensificaran aquests dies arran de l'augment de robatoris registrat a alguns punts de l'Alt i el Baix Empordà. Concretament a les zones costaneres, on es conrea la fruita dolça, segons ha explicat el sindicat Unió de Pagesos. En el que va d'any, tenen constància de 18 robatoris -principalment estris/bateries/tanques i ferros (7), motors de regar/motocultors (5) i robatori de tractors (2), entre d'altres, una xifra destacable si es té en compte que durant el 2010 i 2009 se'n van registrar 21 i 20, respectivament. Cal dir també que les xifres no responen a la realitat perquè encara hi ha una gran majoria de pagesos que no veuen necessari denunciar els robatoris perquè creuen que "no serveix de res", segons explica el responsable d'assegurances agràries de la Comissió Permanent del sindicat, Antoni Casademont.

Davant això, són conscients que cal fer una feina de "pedagogia", explicant-los que si no es denuncia, la policia no té constància dels fets i per tant no es poden destinar més efectius. Unió de Pagesos porta 4 anys a les comarques gironines treballant estretament amb els Mossos d'Esquadra per combatre aquests delictes i entre altres coses el que fan és recollir les dades de les incidències, indiferentment de si ho denuncien o no. En els últims temps, s'ha aconseguit que una patrulla visiti l'afectat per tal que els aporti tota la informació. Segons Casademont, "en aquests quatre anys hem avançat molt però no lo suficient perquè els lladres també es multipliquen" per culpa del context de crisi. Per això, s'han marcat com a objectiu guanyar en "efectivitat" en matèria de seguretat millorant el contacte amb les forces de seguretat. Des de fa un temps també han començat a treballar amb Agents Rurals i Policia Local d'alguns municipis per tal que donin l'alerta si veuen alguna cosa sospitosa.

Més informació per acotar els "punts calents"

UP entén que el camp és massa obert i extens com per destinar-hi un elevat nombre de Mossos. Reconeix que s'ha fet una feina d'augmentar els dispositius amb patrulles de vigilància però el sindicat creu que ara és moment d'anar més enllà i "acotar" millor les "zones calentes", com podria ser marcar els punts on es recull la fruita en aquell moment (la recollida té diferents temporalitats en funció de si és una collita primerenca o més tardana). També demanen "reforçar" els efectius destinats a perseguir les xarxes de comercialització de productes robats, molt variats en funció del material, i "endurir" el codi penal per evitar que un lladre sigui posat en llibertat el mateix dia de la detenció, segons denuncia Casademont. Del que es tracta és de "posar-ho difícil a aquell que es vol apropiar de les coses dels altres" i explica que cada vegada els delinqüents són "més professionals" i fins i tot esmenten la figura d'un advocat per defensar-los.

Marques invisibles

Entre les fórmules que estan estudiant per millorar la localització del material robat, que encara és molt minoritari, destaca la possibilitat de fer marques aparentment invisibles per tal que els Mossos d'Esquadra puguin identificar-los al mercat. Però aquest és un sistema que encara s'està estudiant, sobretot a nivell de cost. Actualment encara hi ha pagesos que no anoten la informació de la seva maquinària, com ara el número de vestidor, i això fa impossible la seva localització.

En relació a les figures de 'guardes de seguretat' anunciats per agricultors de l'Armentena (Alt Empordà) fa pocs dies, UP no ho veu malament però creu que no és una "solució general" per al sector, ja que diuen, "no tothom s'ho pot permetre". El que creuen que s'ha d'exigir és que els cossos de seguretat "vetllin" pels seus interessos, ja que per això paguen impostos, explica Casademont.

El representant d'UP afirma que s'ha creat una sensació d'"inseguretat" i "alarma social" a l'Empordà en les últimes setmanes i ha explicat el cas d'un pagès que va veure com li robaven un motor per regar i com, al cap de tres dies, li van sostraure el que havia posat en substitució. "És una indefensió molt gran" el que sent la pagesia, afirma Casademont.