Paneque (PSC) amenaça amb una moció de censura contra Madrenas

Si JxCAT govern amb minoria la socialista vol fer govern amb Guanyem i ERC

La cap de llista del PSC de Girona, Sílvia Paneque, assegura que mantindrà la proposta del tripartit d'esquerres "durant unes setmanes" si aquest dissabte –com tot sembla indicar- Marta Madrenas enceta mandat en minoria.
La socialista obre així la porta a una futura moció de censura, que faria efectiu "el canvi" a la ciutat i desbancaria JxCat de l'alcaldia. Paneque, però, també reivindica que el PSC ha de formar part sí o sí del nou govern amb Guanyem i ERC.
 
D'entrada, creu que li correspondria partir-se l'alcaldia amb Lluc Salellas (perquè les dues forces tenen sis regidors cadascuna) i interpel·la directament ERC, a qui acusa de mantenir una actitud "sectària, ofensiva i impròpia", excloent-los ja "des del minut zero" de qualsevol negociació. "És ERC qui evita el canvi i promou que Marta Madrenas torni a ser alcaldessa", subratlla.
 
Per a la socialista, la proposta de Guanyem, insistint en tancar un acord amb ERC i demanant al PSC que hi votin a favor, és tant "fictícia" com "irresponsable". "El PSC no regalarà vots", afirma Paneque. I menys, sosté, a un partit que els ha exclòs de qualsevol negociació ja "des del minut zero" (en referència als republicans).

I aquí, Sílvia Paneque no estalvia retrets ni cap a ERC ni cap al seu cap de llista, Quim Ayats. Els acusa de mantenir una actitud "sectària" i "excloent" cap als socialistes, i diu que aquesta postura només es dona als municipis del Gironès (perquè en d'altres comarques, sí que els republicans han tancat acords amb ells).

"Quim Ayats està jugant un paper trist i de partit, sense pensar en la ciutat", hi afegeix Paneque. La cap de llista del PSC diu que és "insultant" que ja d'entrada ERC els vetés de qualsevol negociació, i demana a Ayats que faci "un gir de 180 graus" i sigui més "humil" (recordant-li que, aquest passat 26-M, ell va treure quatre regidors i els socialistes, sis).

L'aposta del tripartit es manté

Paneque assegura que la seva proposta d'un tripartit d'esquerres està pensada "des de Girona i per a Girona, en benefici de la ciutat i en cap cas, de partit". Per això, insisteix que mantindrà la mà estesa tant a Guanyem com a ERC fins i tot després del ple d'investidura d'aquest dissabte (en què tot indica que Madrenas continuarà com a alcaldessa de Girona, governant en minoria).

D'aquesta manera, Paneque obre la porta a una possible moció de censura que desbancaria JxCat de l'alcaldia. "Mantindrem la nostra proposta durant algunes setmanes, i fins i tot mesos", insisteix. Ara bé, Paneque també es reivindica. I ja avança que dins aquest tripartit d'esquerres, l'alcaldia hauria de ser compartida entre Guanyem i el PSC (perquè tenen els mateixos regidors).

A més, Sílvia Paneque diu que, d'entrada, el pacte hauria de passar per "posar la ciutat al capdavant de tot" i "fomentar l'abraçada entre tots els gironins" (independentment de si són o no independentistes). La cap de llista també subratlla que aquest tripartit seria "programàtic" i, per això, reitera aquelles apostes que els socialistes van portar al seu programa per al 26-M.

Entre d'altres, un pla especial de seguretat a la zona oest de la ciutat, destinar 4 MEUR a fomentar l'ocupació, reformes "urgents" a barris "depauperats", posar un topall de pisos turístics al Barri Vell, dur a terme "polítiques actives en habitatge per frenar la bombolla del lloguer", incrementar en un mínim de 30 agents la plantilla de la Policia Municipal i tirar endavant tant la reforma de la plaça Catalunya com de la carretera Barcelona, entre d'altres.

"Continuem posant aquest escenari de tripartit d'esquerres damunt la taula", insisteix Paneque. "I qui ho fa impossible és sobretot ERC, però també Guanyem, perquè en proposen un altre de fictici que ni tan sols els republicans li accepten", indica la cap de llista del PSC (en relació a la proposta de pacte a dos amb els vots dels socialistes per a la investidura).

Per això, la cap de llista demana a les altres dues forces –i en especial, als republicans- que recapacitin. I reitera que allò que cal és, sobretot, posar la ciutat per davant de tot. "Jo no vull obviar la incidència que té la política nacional, però crec que Girona mereix un govern fort i estable; per tant, o ens acostumem a governar més enllà del què passi al Parlament de Catalunya, o la ciutat i la ciutadania ho patiran", ha dit.
 
El PSC sí que ha avançat, però, que (si com tot sembla indicar) s'arriba a dissabte sense que hi hagi cap entesa, els socialistes proposaran Sílvia Paneque com a alcaldessa.