UGT de Girona denuncia que hi ha empresaris que aprofiten els ERO per fer frau fiscal

El sindicat demana a la Inspecció de Treball que revisi amb lupa els expedients de suspensió i reducció de jornada

L'any passat, a les comarques gironines es van registrar 346 expedients de regulació d'ocupació, un 31% més que al 2009 (quan van ser 264). En total, aquests expedients van afectar 3.478 treballadors, mentre que l'any anterior el número d'empleats afectats era de 6.976.

Per a la UGT, les dades anteriors tenen una lectura clara: el número d'expedients presentats ha davallat perquè les empreses que els presenten són, ara, més petites. És a dir, que l'impacte de la crisi ha saltat de la gran indústria a altres sectors, com ara la construcció i els serveis.

Per tipologia d'ERO, els que concentren el gran gruix de l'estadística són els de suspensió temporal. En concret, l'any 2010 a la demarcació se'n van presentar 244, que van afectar 2.556 treballadors. A aquests, els segueixen els expedients de reducció de jornada (59 i 490 treballadors afectats) i, finalment, els d'extinció (43 i 432 treballadors afectats).

El sindicat alerta, però, que no tots els ERO de suspensió i reducció que es presenten es deuen estrictament a dificultats financeres. I és que la UGT ha denunciat que té constància que hi ha empresaris gironins que s'han aprofitat de la situació per cometre "frau fiscal o abaixades de sous". És a dir, que s'han valgut dels ERO per fer-ne un ús fraudulent.

Segons Dolors Bassa, aquests casos es donen sobretot en empreses petites. La secretària general no ha dubtat a explicar que, fins i tot, s'han trobat amb empresaris que després de presentar un expedient han fet "compres personals de valor, com ara grans cotxes o habitatges".

Control estricte

Per això, el sindicat UGT ha demanat a la Inspecció de Treball que es miri amb lupa tots els expedients de reducció de jornada i -sobretot- de suspensió que es presentin. "Demanem i reclamem que se'n faci un control estricte, per evitar que sota aquestes modalitats s'amaguin abaixades de sou encobertes o frau fiscal", ha afirmat Bassa amb contundència.

La secretària general també ha volgut posar damunt la taula que, fins i tot, els empresaris arriben a pressionar les plantilles per fer més verídic l'engany. "Hi ha ERO que s'han acceptat, tot i que es veia molt clar que les dificultats de l'empresa no eren tan grans com per portar a què es presentés un expedient", ha afirmat.

En aquest sentit, Dolors Bassa ha dit que hi ha plantilles que han acceptat l'ERO perquè s'han sentit "molt pressionades", ja que "si et diuen que si no l'acceptes aniràs al carrer, és difícil dir que no". Tot i que no ha volgut dir noms d'empreses en concret, la secretària general sí que ha avançat que ja han posat en coneixement de la Inspecció de Treball casos "en què l'empresari no ha tingut una conducta gaire adient" a l'hora de presentar l'ERO.

Sense aturador

El sindicat ha tret xifres aquest dimecres i ha posat damunt la taula una estadística, que la mateixa UGT ha elaborat, sobre els expedients que s'han presentat a la demarcació d'ençà del 2006. Les conclusions que se n'extreuen, segons concreta Dolors Bassa, donen pas a un "panorama desolador".

I és que en 28 mesos, des del gener del 2009 fins a l'abril d'aquest 2011, a les comarques gironines s'han presentat 750 ERO, que han afectat a més de 12.000 treballadors i treballadores. Aquestes dades multipliquen -i per molt- tant els expedients com els treballadors afectats a Girona entre els anys 2006 i 2009. Aleshores, es van presentat 201 expedients i se'n van veure afectades 2.742 persones.

L'estadística també permet concloure com, a nivell comarcal, la Selva ha estat el territori més afectat per la presentació d'expedients. A aquesta comarca la segueixen el Gironès i el Baix Empordà. Dolors Bassa ho ha exemplificat de la següent manera: "Si s'agafen les dades dels darrers dos anys, un de cada tres treballadors afectats per un ERO és de la Selva; un de cada cinc, del Gironès; i un de cada vuit, del Baix Empordà".