Uns 200 alumnes i professors boicotegen el Consell de Govern de la Universitat de Girona

En la reunió s'havia de votar una primera proposta sobre com afectarà la retallada del 15% al capítol de personal

  • Els manifestants aplegats a l'entrada d'on es celebrava el Consell © ACN
    Els manifestants aplegats a l'entrada d'on es celebrava el Consell © ACN
  • Els alumnes i professors han impedit que se celebrés el Consell de Govern de la UdG © ACN
    Els alumnes i professors han impedit que se celebrés el Consell de Govern de la UdG © ACN
El Consell de Govern d'aquest mes havia de votar una primera proposta del rectorat sobre l'afectació de les retallades a la Universitat. De moment, es coneix que la UdG ha de reduir un 15% el pressupost destinat al capítol de personal i, segons han explicat els sindicats, això farà que es variïn el nombre d'assignatures optatives, es deixarà de contractar professors associats temporals, els docents fixes hauran de fer més classes i els professors becaris també n'impartiran i, a més, s'agruparan classes.

La reunió, que es celebrava a la facultat de Lletres, ja havia començat quan unes 200 persones de persones -entre alumnes, professors i personal d'administració i serveis- han irromput a l'interior de la sala per evitar que es fes la reunió. Aquest fet ha obligat a suspendre la sessió que s'ha posposat encara sense data.

Des del Consell d'Estudiants de la UdG, el coordinador general, Adam Bertran, ha afirmat que aquesta és una mesura que ha de servir perquè des del rectorat s'asseguin amb els alumnes i els expliquin l'abast de la retallada. Per Bertran, aquestes mesures d'estalvi afectaran la qualitat docent i faran, a la llarga, que els alumnes de Girona "surtin menys preparats". Bertran ha assenyalat que ha estat una protesta "cívica i pacífica".

Des de la Secretaria d'Universitats i Recerca han emès un comunicat on es lamenta "profundament" que s'hagi impedit la celebració del consell i que s'hagi interromput "l'activitat normal de la Universitat de Girona". Al mateix comunicat, la secretaria ha remarcat que des de fa tres mesos està en converses amb les universitat catalanes per tal d'acordar mesures d'ajust pressupostari "basades en criteris de racionalització i eficiència". En aquest sentit, la Secretaria d'Universitat ha dit que "es garanteix que aquestes mesures no comportaran cap impacte negatiu en l'àmbit de la docència ni de la investigació".

La rectora garanteix informació

La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha adreçat una carta a tota la comunitat universitària després dels fets on estén la mà a seguir dialogant i informar els estudiants sobre l'abast de les retallades. "Hem de parlar entre tots, la situació econòmica és complicada i no ens podem desentendre de la crisi", ha manifestat la rectora. Geli ha explicat que la protesta dels estudiants i professors ha estat "pacífica" i que,en cap cas, hi ha hagut "actituds violentes".

Segons ha relatat la rectora, el grup ha irromput a la sala amb la voluntat de quedar-se a escoltar les decisions que prenien al Consell de Govern. Després de 15 minuts negociant una sortida a les seves peticions, s'ha decidit suspendre la sessió.

La rectora ha assegurat que hi haurà trobades amb els representants dels alumnes al Consell d'Estudiants i que els explicaran l'abast de la retallada. "No convocarem un nou Consell de Govern si la gent no se sent informada", s'ha compromès la rectora.