Els pagesos de Ventalló i l'Armentera contracten guardes que patrullaran de nit per evitar robatoris

Els motors, les eines i el gasoil són els objectius dels lladres, que aquest any han començat a robar més aviat que mai

En Joan Llach té arbres fruiters a l'Armentera i en poques temporades li han robat diversos motors per bombejar aigua, bateries i gasoil. Ell és un dels pagesos que aquest dimecres s'ha acostat a l'Ajuntament de l'Armentera on s'ha fet la presentació del servei de guardes de camp que, a partir de dijous, s'encarregaran de patrullar pels cultius de l'Armentera i Ventalló per tal de dissuadir els lladres que, ja des del mes d'abril, estan entrant a les propietats per endur-se allò que troben.

Malgrat que els Mossos d'Esquadra han fet algunes campanyes específiques per minimitzar els robatoris als camps -especialment al setembre amb la collita de la fruita-, els robatoris continuen afectant els pagesos que es queixen que el seu sector està ja prou debilitat com per fer front a aquests furts que els trastoquen la temporada. "Hem decidit contactar guardes de camp motivats per la preocupació dels pagesos i perquè sabem que els Mossos no poden arribar a per tot arreu", ha explicat el coordinador del sindicat Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch, que ha gestionat la contractació dels guardes.

De la cinquantena de pagesos de la zona, més de 40 han dit que contractaran el servei que els suposarà un cost, per a tota la campanya i fins a la tardor, d'uns 400 euros. Els guardes marítims i de camp són una figura que treballa de manera autònoma i coordinada amb altres cossos de seguretat. Tot i que el cos funciona des de fa més de 100 anys arreu de l'Estat, és la primera vegada que a Catalunya se'ls reclama contractats per un grup de pagesos que els vol per patrullar de nits i evitar robatoris.

"Els pagesos ens indiquen on és més fàcil que els puguin robar i nosaltres anirem patrullant tant en cotxe com a peu pels punts més ben connectats que és on els lladres intenten accedir", ha explicat el responsable del servei de guardes en aquests dos municipis, Xavier Aupí. Els guardes van armats amb fusells i també estan habilitats per poder emmanillar algun lladre que enxampin in fraganti i posar-lo a disposició dels Mossos d'Esquadra. Tota la informació que recullen de qualsevol robatori o d'altres irregularitats -com caça furtiva o abocaments il·legals, per exemple- també es posa a disposició del cos de seguretat competent en cada cas. "Nosaltres serem els ulls dels Mossos d'Esquadra al camp durant la nit", ha exemplificat Aupí.

Les patrulles dels guardes començaran a les deu de la nit i s'allargaran fins les sis del matí, hora en què molts pagesos ja comencen a feinejar a les seves propietats. A més, els vigilants pararan especial atenció els caps de setmana i també a les granges on es coneix que hi ha bestiar a punt d'entrar o sortir o propietats on la collita és a punt per ser recol·lectada.

Coordinats amb els Mossos d'Esquadra

A la presentació del cos de guardes també hi ha assistit el sotscap de la comissaria de Roses, Gabriel Garcia, que ha celebrat la iniciativa. Garcia ha explicat que el nombre de robatoris als camps no ha augmentat però que s'ha creat més alarma social perquè cada vegada es denuncien més casos i perquè els lladres comencen a actuar abans. De fet, els pagesos sempre estaven alerta d'aquests robatoris quan començava el mes de juliol però aquest any a l'abril ja s'han donat alguns furts i, per això, s'han decidit a contractar el servei dels guardes.

Garcia ha explicat que no tenen detectada cap banda sinó que alguns són "coneguts de la policia". "Moltes vegades són gent que roben perquè, amb la crisi, passen gana", ha detallat. Des d'UP però es queixen que la Justícia deixa en llibertat molts dels lladres que, a les 24 hores de ser detinguts, ja poden tornar a robar. Per això, el coordinador del sindicat a l'Alt Empordà, Narcís Poch, ha demanat més mà dura als jutges per tal que no deixin en llibertat els lladres reincidents.

Per la seva banda, el sotscap de la comissaria de Roses ha demanat als pagesos que fotografiïn els seus motors o eines més valuoses i que prenguin nota de la referència de cada peça perquè, en cas de ser robada, la policia disposa de més informació a l'hora de trobar les peces. Alguns pagesos denuncien, per exemple, que moltes de les eines que els roben es venen al mercat de segona mà de Castelló d'Empúries, a pocs quilòmetres dels seus camps. Per això, Garcia ha alertat que cal tenir informació acurada de cada eina per tal de comprovar que, en el cas d'intentar-se vendre il·legalment, es tracta d'una peça robada.