Les grans actrius de Hollywood es citen al Museu del Cinema de Girona

"Icòniques" reuneix 91 fotografies històriques

Les actrius de Hollywood s'han convertit pràcticament en les divinitats del segle XXI i per aquest motiu, el Museu del Cinema de Girona ha volgut recordar algunes de les dones més significants al llarg de tota la història del cinema a partir de 91 retrats i fotografies de 30 actrius diferents. Totes elles estan agrupades a la mostra 'Icòniques', que es pot veure de forma gratuïta al Museu del Cinema des d'aquest dilluns i fins el 29 de setembre.

Segons el comissari de la mostra, Jordi Dorca, el títol prové de "l'exageració" que molta gent acaba fent de les actrius convertint-les en "divinitats". En aquest sentit, Dorca ha recordat que les fotografies d'estudi que fan les grans productores a les actrius són "la continuïtat dels grans papers que fan en les pel·lícules que es veuen als cinemes". Per això, en la mostra s'intenta buscar aquelles instantànies que transmeten aquest aire de grandesa.

Les actrius que estan exposades provenen de diferents moments del cinema. D'aquesta manera, si bé hi ha fotografies d'Ava Gardner, Grace Kelly o Brigitte Bardot, també es poden trobar actrius més contemporànies com ara Scarlett Johansson o Natalie Portman. A més, la majoria de les fotografies estan signades per elles mateixes.

A sota de cada dona, Dorca ha escollit algunes frases que han dit en algunes de les entrevistes que han concedit al llarg de la seva carrera. El comissari ha afirmat que s'hi pot veure "la part bona i la part dolenta de la fama", perquè algunes de les cites textuals et transporten a "la tristesa de les actrius" en alguns moments per la pressió i solitud que pateixen. Amb aquestes frases, s'ha buscat mostrar una faceta més íntima i passar "de la icona a la persona".

Fotografies de la col·lecció de Vicenç Arroyo

Totes les imatges exposades formen part de la col·lecció personal de Vicenç Arroyo, un empresari que compta amb "més d'11.000 fotografies, la majoria d'elles signades, 1.400 programes de mà, 900 autògrafs i 250 llibres", ha detallat el director del Museu del Cinema, Jordi Pons. Arroyo ha cedit la seva col·lecció al museu i des del 2010 "cada any va portant material" perquè van acordar una cessió fragmentada.

El gran volum d'aquesta col·lecció la converteix en la "més important del museu" després de la Tomàs Mallol. A més, el director de l'equipament ha destacat que les dues col·leccions "es complementen", ja que tot el material que té Vicenç Arroyo forma part de la imatge del cinema i el marxandatge que feien les productores, mentre que la de Tomàs Mallol es concentra més en la tecnologia de la indústria.

El propietari de totes les imatges, Vicenç Arroyo, ha explicat que des dels 14 anys ha anat recopilant fotografies de les seves actrius preferides. Arroyo s'ha declarat un fanàtic del cinema i de fet ha assegurat que quan era jove "el cinema era la meva vida de veritat, més que no pas la realitat". A més Arroyo ha detallat que darrera de cada fotografia exposada hi havia una anècdota d'ell amb aquella actriu.

Una exposició centrada en dones

Durant la inauguració de la mostra, aquest dimarts al matí, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha aprofitat per remarcar la importància de la dona dins del cinema. Madrenas ha felicitat a la direcció del museu per intentar "visibilitzar" aquest col·lectiu dins de la indústria cinematogràfica al llarg de diverses activitats. A més, ha remarcat la importància que en aquesta exposició s'utilitzi personatges coneguts per explicar "la part invisible de les icones i els mites".