Pineda (PSC) fa una 'lectura positiva' de 'gairebé totes les crisis de desordres públics' de Salt

La socialista assegura que arran d'alguns d'aquests episodis ha millorat el diàleg entre l'Ajuntament i els saltencs

Així, tot i la insistència que denuncia Pineda d'alguns sectors que "només" veuen els aspectes negatius de Salt "sense fer propostes en positiu", l'alcaldessa i candidata a la reelecció del PSC es mostra optimista i convençuda que hi ha feina a fer. Considera que després de quatre anys de mandat han assentat "les bases de futur i de canvi real", de manera que presenten unes propostes electorals encaminades a "seguir la feina feta".

Conscient que "sense seguretat no hi ha llibertat", Pineda creu que són necessàries tant la comissaria de la Policia Municipal que ja s'ha començat a construir al carrer Pla de Salt, com la dels Mossos d'Esquadra, amb un projecte de l'anterior govern de la Generalitat aturat. La candidata socialista remarca que aquestes dues comissaries permetrien "una resposta en 3 minuts a qualsevol de les emergències del municipi".

També les càmeres al carrer són un dels eixos del programa en matèria de seguretat, amb el compromís dels socialistes d'instal·lar-ne 31 durant els pròxims 4 anys. Pineda creu que la sensació d'inseguretat a la població "és prou important com perquè es prenguin mesures d'aquest tipus". Argumenta, també, que si algú està al carrer i no comet cap infracció no hauria d'importar-li que el filmessin, ja que les imatges s'han d'usar per finalitats com dissuadir els delinqüents o per facilitar la resolució de delictes. Així mateix, la candidata del PSC diu que les càmeres han de permetre recuperar la confiança de la població que "té por de passar" per determinats carrers.

D'altra banda, Pineda es compromet a augmentar la plantilla de la Policia Municipal de 54 a 58 agents -la crisi tampoc permetrà grans creixements, admet, però- i potenciar la policia de proximitat, a la vegada que vol demanar que el cos dels Mossos augmenti fins a 30 efectius. El PSC també proposa la "mediació cívica", en què la Policia Local coordini, juntament amb mediadors i agents cívics, un servei per a la resolució de conflictes veïnals i comunitaris. Això també ha de permetre "restablir la confiança entre els ciutadans i la policia".

Una altra dels pilars del programa socialista és la discutida Àrea de Renovació Urbana (ARU). Així, el PSC es compromet a desenvolupar la renovació urbana de la zona centre per abaixar la densitat d'habitatges i obrir espais per crear un entorn "amable" amb zones verdes, parcs, places o aparcaments. En aquest sentit, Pineda considera que "cal una decisió valenta" per "oxigenar" el centre de la localitat. D'altra banda, el PSC també vol promoure que les comunitats s'acullin a subvencions per a la rehabilitació d'edificis, per tal de millorar-ne l'habitabilitat i la qualitat de vida dels seus veïns.

Pineda considera que la majoria de problemes de Salt no estan causats per un xoc cultural, sinó que són "derivats de la pobresa i la marginalitat". Una de les eines que proposa per contrarestar-ho és l'educació. I en concret, la creació de la polèmica zona escolar metropolitana de Girona, on els alumnes puguin anar a escoles de pobles veïns amb una ràtio inferior d'estudiants immigrants. Es tracta d'una "proposta seriosa que hem de poder reflexionar", i una "bona opció perquè els pares autòctons recuperin la confiança en una educació de qualitat".

També en educació plantegen la creació de l'Espai Família, on, entre altres objectius, es vol treballar amb famílies amb nens de 0 a 6 anys per inculcar als pares la importància de l'educació des de la primera infància, per "superar situacions de pobresa i marginalitat".

Pineda també vol convertir Salt en un pol d'activació econòmica, aprofitant actius com la proximitat de l'autopista per fer el municipi atractiu per les empreses.

Dues promeses del 2007

El PSC vol incidir en la participació ciutadana, amb el desenvolupament del Pla de Ciutadania i l'impuls de la taula de ciutadania com a ens representatiu de la localitat. També es compromet a crear els Consells de Barris per potenciar la democràcia participativa. De fet, aquesta última proposta, juntament amb la voluntat de construir un centre cívic al costat de l'ajuntament, són dues de les promeses que van quedar-se al tinter des de les eleccions municipals del 2007. Ara, però, totes les propostes són "prou reflexionades i serioses" com per dur-les "a bon terme", assegura Pineda.

Cares noves a la llista del PSC

Algunes de les cares noves que presenten els socialistes en aquests comicis són la del número 2, Tomàs Lama, empresari de 59 anys; la de la número 3, Yasmina Abad, treballadora social de 28 anys, o la de la número 6, Cesca Terrón, presidenta de l'Associació de Veïns del Barri del Centre.

Sobre la designació de la cap de llista, el PSC va donar suport de forma unànime i sense cap vot en contra ni en blanc a Pineda per aconseguir governar un segon mandat. Cada alcalde de Salt ha governat durant vuit anys abans de donar el relleu a l'alcaldia i a Pineda li faltaria el segon mandat per complir amb les estadístiques que han fixat Salvador Sunyer, Xavier Corominas i el mateix Jaume Torramadé.

Pel que fa a possibles aliances postelectorals, la candidata del PSC ha reiterat que no pactaran amb aquelles formacions que tinguin idees xenòfobes, sinó que més aviat es pronunciaran per un pacte amb les esquerres. En aquest sentit ha valorat positivament l'experiència d'aquest mandat amb ERC, tot i algunes "desavinences". Pel que fa a una possible sociovergència, un dels principals esculls és "el cap de llista, que està imputat", recorda Pineda -en referència a la imputació de l'exalcalde Jaume Torramadé per l'afer urbanístic en la requalificació dels terrenys de la Gassol.