Pacte entre ERC i la CUP a Llagostera per fer fora JxCat de l'alcaldia

Toni Navarro serà el nou batlle

Canvi de color polític a l'Ajuntament de Llagostera (Gironès). ERC i la CUP-ALL han tancat aquest dilluns un acord de govern que farà alcalde el republicà Toni Navarro i desbancarà Junts per Llagostera de l'alcaldia amb Pilar Aliu al capdavant que substituïa a l'històric Fermí Santamaria. Amb el pacte, les dues formacions s'asseguren la majoria absoluta al consistori, ja que arriben a set dels tretze regidors que formen el ple.

Aquest 26-M Junts per Llagostera va perdre la majoria absoluta que CiU havia obtingut tant al 2011 com al 2015 (quan Fermí Santamaria encapçalava la llista). La regidora Pilar Aliu, que va rellevar el fins ara alcalde, va aconseguir ser la llista més votada. Però va perdre quatre dels nou regidors que CiU havia aconseguit a les municipals del 2015.

ERC va quedar segona força amb quatre regidors i la CUP-ALL-AMUNT en va treure tres. El consistori es completava amb un regidor del PSC-CP.

"Capgirar la majoria"

L'acord de govern al qual han arribat ara ERC i la CUP-ALL subratlla, ja d'entrada, que els resultats d'aquestes eleccions han expressat "la voluntat de la ciutadania de capgirar l'àmplia majoria" que fins ara "ha governat" Llagostera. Les dues forces, a més, justifiquen que les urnes van confirmar "la possibilitat de conformar un govern plural i d'esquerres, amb voluntat de ruptura amb el règim del 78 i per la construcció de la República Catalana".

Tant republicans com cupaires, a més, subratllen que l'acord s'ha teixit "a partir de les àmplies coincidències" dels programes amb què les dues llistes van concórrer a les eleccions. I que ara es concretaran en un programa de govern "acordat" entre les dues formacions (que s'aprovarà abans del nou cartipàs municipal).

L'àrea de cultura, repartida

L'acord que han segellat avui les dues forces fixa que Toni Navarro serà alcalde de Llagostera durant tot el mandat. I també concreta de quina manera ERC i la CUP-ALL es repartiran les diferents àrees municipals.

Els republicans portaran, entre d'altres, urbanisme, seguretat ciutadana, educació, joventut, turisme, promoció econòmica, esports, neteja viària i salut. I els cupaires, per la seva banda, s'encarregaran de les de comunicació, habitatge, municipalitzacions, parcs i jardins, hisenda, medi ambient, drets socials i feminismes. L'àrea de cultura, per últim, es repartirà entre les dues formacions (ERC portarà fires i festes i la CUP-ALL, entitats).

L'acord també recull que, per garantir la "coresponsabilitat" en l'acció de govern, es limitaran "al màxim els decrets d'alcaldia. I que els acords es prendran "prioritàriament de manera consensuada" i s'aprovaran per Junta de Govern. Tot i això, en cas de desacord, i un cop s'hagin exhaurit totes les vies de diàleg per intentar tancar una postura comuna, cada llista podrà tenir llibertat de vot al ple.

Per últim, amb la voluntat de fer transparent l'acció de govern, tant ERC com la CUP-ALL es comprometen a fer "anualment assemblees obertes a la ciutadania per retre comptes".