Platja d'Aro mobilitza 48 persones en salvament, neteja i seguretat aquest estiu

La inversió total és de 725.000 euros

El programa integral Fem Platja! Estiu 2019 de la regidoria de Serveis de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ha entrat en funcionament i aquest inclou aspectes bàsics com la gestió de la neteja de la façana marítima o el disseny del pla de socorrisme, però també múltiples vinculats a la qualitat, la informació, la seguretat o la participació ciutadana. Està actiu des de l’1 de juny fins al 22 de setembre, amb la participació d’un equip humà de 48 persones i un pressupost de 725.000 euros.

Enguany es consoliden les millores i ampliacions iniciades l’estiu de 2018 fruit dels nous contractes que llavors van entrar en vigor. Per exemple, en salvament es va incrementar el servei en dues les setmanes -una més tant al juny i com també al setembre-, i en matèria d’abalisament es clou el cicle iniciat llavors de renovació de boies i plataformes.

En relació als guardons de qualitat, el conjunt del litoral del municipi renova aquest estiu diversos  reconeixements: la Bandera Blava per a Sa Conca, la Platja Gran i Cala Rovira; tres espais que acrediten també el distintiu Q de Qualitat Turística i el Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà. Alhora, el Camí de Ronda de S’Agaró obté el d’Itinerari Blau -distinció per a recorreguts que uneixen platges amb Bandera Blava i amb una conjunt d’atractius i serveis-. També l’entitat ADEAC-FEE, que concedeix les banderes blaves, ha tornat a atorgat a les platges de Platja d’Aro la distinció temàtica en matèria de salvament, socorrisme i primers auxilis.

Justament, l’1 de juny es va iniciar el servei de salvament a càrrec de ProActiva, que es manté vigent fins al 22 de setembre amb presència a la Platja Gran, Cala Rovira i Sa Conca cada dia, de dilluns a diumenge (10-18 h juny i setembre i 10-19 h juliol i agost), amb uns efectius que oscil·len entre els 11, els 14 o els 23 socorristes segons el moment de l’estiu (setmanes de baixa, mitja o alta ocupació). Hi ha cinc punts de socors, set cadires de vigilància i també una torre; servei propi d’embarcació de rescat; i disposen de cinc desfibril·lador (tres ens espais fixos i dos mòbils). També es distribueixen fins a 2.000 braçalets per facilitar la localització de possibles infants extraviats. Simultàniament, a la Cala del Pi hi ha instal·lat un punt autònom de SOS.

També es vetlla per aplicar mesures d’accessibilitat que facilitin el gaudi del bany a les persones amb necessitats especials de mobilitat. Destaca la instal·lació, des de l’estiu passat, d’un espai per atendre aquestes persones i els seus acompanyants al punt de socors del Passeig Marítim amb el carrer Miramar: a partir del 25 de juny hi haurà una àmplia plataforma sobre la sorra, coberta amb una carpa, i connectada amb una de les passeres que uneixen el passeig i el trencaones. Precisament hi ha instal·lades 19 passeres a la sorra, i es disposa de sis cadires amfíbies -una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància-, i de diversos jocs de crosses amfíbies. Alhora, hi ha plataformes adaptades a les dutxes i rentapeus de la Platja Gran. També, destaquen les sis Línies de vida instal·lades davant de cada lloc de socors, un sistema de cordes a 1’40 metres d’alçada, que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua de les persones amb dificultats de mobilitat.

El contracte d’abalisament amb l’empresa QStar, iniciat també l’estiu passat, s’ha traduït des de llavors en diverses millores i ampliacions de serveis: renovació i increment del nombre de boies de senyalització, amb un sistema instal·lació d’ancoratges més sostenible com són les barrines o la instal·lació de més morts biòtops a les zones on al fons marí hi ha presència de posidònia. També s’han renovat definitivament les plataformes d’oci situades a uns metres mar endins davant les platges; i es tornaran a instal·lar, per tercer estiu consecutiu, cinc boies de cortesia a la Cala del Pi perquè hi puguin fondejar embarcacions. També es mantenen obertes les dues Vies Braves que hi ha al municipi, una al nord de la Platja Gran, a la zona de Cavall Bernat; i l’altra a S’Agaró, que uneix la Platja del Racó i Sa Conca; dos itineraris degudament abalisats per poder-hi practicar de forma segura, sol o en grup, natació en aigües obertes, i que també ofereixen durant tot l’estiu diverses propostes de dinamització.

En l’àmbit de la seguretat, la Policia Local de Castell-Platja d’Aro hi destina, de manera específica, una patrulla en bicicleta, una barca de vigilància, i una parella per fer rondes a peu, de dia i nit, sovint de paisà. En matèria d’oci la regidoria de Turisme organitza la sisena edició del Mini Club Infantil-Ludoteca, en un espai de 200 m2 a la zona centre de la Platja Gran, (confluència amb l’Avinguda Costa Brava). Està en servei del 25 de juny al 8 de setembre (11-14 h i 16-19 h) per a infants de 3 a 12 anys, gratuït i dinamitzat per monitors amb idiomes, en una acció pròpia del municipi com a Destinació Familiar, guardó de qualitat concedit per l’Agència Catalana de Turisme. També es pot gaudir de diverses ofertes d’àmbit privat: cinc guinguetes de restauració, vuit punts de lloguer de gandules i ombrel·les, quatre propostes d’esports nàutics i dos creuers marítims.

En matèria d’informació hi ha col·locats cartells amb temes d’interès general instal·lats en els mòduls de socorrisme amb informació d’interès sobre el servei de salvament, els guardons de qualitat de les platges, la normativa de la Bandera Blava, el compromís de qualitat ambiental o mapes de serveis que els usuaris hi poden trobar (lavabos, punts de socors, passeres adaptades, etc.). La participació de l’usuari es vehicula mitjançant un telèfon únic i directe del servei de platges, amb bústies de suggeriments i enquestes de valoració a càrrec dels Agents Cívics.

Una de les tasques principals del programa són les accions de manteniment i neteja. L’empresa concessionària, GBI Serveis, divideix el litoral del municipi en sis sectors, on hi treballa, d’una banda, cada matinada la gran maquinària de neteja, i de l’altra, diversos equips d’operaris amb suport de quads, en doble torn, de matí i tarda. També es disposa d’una barca pròpia de l’Ajuntament per realitzar neteja a l’aigua en doble torn, i d’una segona embarcació per a la neteja d’aquelles zones de difícil accés. Enguany es tornen a repartir gratuïtament, entre els usuaris de les platges, 20.000 cendrers reutilitzables.