Cirurgians del Trueta investiguen com trobar la millor cirurgia en pacients amb càncer de recte

La Fundació A.Bosch de Noel Alimentaria col·labora en el finançament

La Unitat de Cirurgia Colorectal del Trueta de Girona està investigant per crear un model predictiu que els permeti saber quina és la millor cirurgia per tractar pacients amb càncer de recte.
Els cirurgians estan treballant per desenvolupar una eina que els permeti determinar amb criteris científics l'abordatge més beneficiós per a cada pacient, sobre la base d'un seguit de paràmetres que obtenen a partir d'imatges radiològiques. Actualment, aquestes proves permeten conèixer, entre altres dades, en quin estadi es troba el tumor. Ara, pretenen establir quins paràmetres els permeten identificar la millor tècnica quirúrgica a seguir en cada cas. La Fundació A.Bosch de Noel Alimentària ha col·laborat en el finançament del projecte amb una aportació econòmica de 10.000 euros.
 
Al Trueta s'operen cada any un centenar de casos d'aquest tipus de càncer. Es pot fer amb diferents cirurgies: la laparotomia (cirurgia oberta de l'abdomen), la laparoscòpia, la cirurgia robòtica o la via combinada transanal. Aquest darrer abordatge, que es realitza des de fa uns tres anys, i combina la laparoscòpia abdominal amb la cirurgia endoanal per laparoscòpia, en què intervenen dos equips de cirurgians.
 
El model predictiu que volen crear els ha de permetre saber científicament abans de la intervenció quina serà la millor opció per al pacient: la laparoscòpia, la robòtica o la combinada. La cirurgia oberta es limita a casos molt concrets en els quals no es pot dur a terme cap més procediment.
 
La Unitat de Cirurgia Colorectal va començar fa dos anys un treball de recerca que, fins ara, ha analitzat les variables de 200 pacients operats durant aquest temps. Ara, la investigació adoptarà una nova dimensió perquè es vol validar el model que s'ha descrit fins ara a partir de les dades recollides d'aquests pacients. La recerca podrà continuar gràcies a l'aportació econòmica de la fundació, que s'emmarca en la campanya de mecenatge 'Fes + Trueta', i que ha permès disposar d'un gestor de dades clíniques per fer l'estudi de les variables.
 
L'any 2018 al Trueta es van operar 101 pacients amb aquesta malaltia. El 85% es van tractar per la via laparoscòpica. A partir de l'abril de l'any passat es va posar en marxa el Programa de cirurgia robòtica. La supervivència per a aquest tipus de pacients és del 75 % als cinc anys del diagnòstic.