Un jutge decidirà la ubicació de la polèmica planta de triatge a Sant Jaume de Llierca

Confien que el jutge els donarà la raó de fer-la a Can Coma de Baix

"No és cap caprici sinó una necessitat de comarca". Així de contundents s'ha mostrat el president en funcions del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, per defensar que l'únic emplaçament possible per a la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca són els terrenys de Can Coma de Baix. Una ubicació que es va consensuar amb la Generalitat després de fer els estudis tècnics i un cop estudiats fins a 38 alternatives diferents. Des del SIGMA, ha assegurat que no hi ha alternatives possibles i han explicat que una de les dificultats de la comarca és que el 56% del sòl és protegit i hi ha "un volum de planes petit".

L'ens comarcal ha explicat que han decidit deixar-ho a mans de la justícia i que el jutge del contenciós administratiu decideixi sobre el Pla Especial Urbanístic que ha de permetre convertir uns sòls agrícoles de Can Coma de Baix en sòl industrial. Fa uns mesos, l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, que és qui havia interposat el contenciós contra la Generalitat al no acceptar aquesta ubicació, va ordenar que es reactivés.

El contenciós, que estava en fase de d'instrucció, s'havia deixat en suspens a finals del 2016 després que Generalitat, Consell Comarcal i Ajuntament, signessin un conveni per fer la planta al polígon industrial de Politger. Semblava que tot estava desencallat i que aquesta seria la ubicació definitiva però l'interès d'una empresa potent del territori en voler ampliar al polígon impedien poder fer-hi la planta. Tant el Consell Comarcal com Ajuntament van coincidir en prioritzar l'empresa per evitar que marxés, pensant en l'economia del territori, però això els ha portat a tornar al punt inicial de Can Coma de Baix que el consistori no accepta. I per això l'Ajuntament ha decidit reactivar el contenciós.

L'alcalde en funcions del municipi, Jordi Cargol, creu que ja no hi ha cap més espai en sòl industrial i que la infraestructura s'ha de fer a una altra població. Tot i això, els van proposar deixar en suspens el contenciós uns mesos més però des del Consell Comarcal els van respondre que "no podien perdre més temps" i que s'havia de desencallar d'una vegada per totes, convençuts que el jutge els donarà la raó.

El risc de perdre els 14 MEUR de finançament

En una atenció als mitjans, Espona ha subratllat que no hi ha cap més escenari possible, que està "molt meditat" després de tots aquests anys fent la tramitació i els estudis previs. I adverteix que, si finalment el jutge tomba la proposta, es perdran els 14 MEUR que des de l'Agència Catalana de Residus s'han compromès a destinar-hi. "Seria una llàstima perdre'ls, després de tot el que ha costat", ha afegit Espona, tot dient que "no hi haurà més oportunitats de trobar el 100% del finançament" com s'ha aconseguit aquí. També ha apuntat que s'hauran de demanar "responsabilitats" polítiques i explicacions en cas que finalment no es pugui fer a la ubicació proposada. El consell ja té reservats els diners per comprar els terrenys de Can Coma de Baix.

Tant el SIGMA com el Consell Comarcal insisteixen que la planta de triatge és necessària, malgrat aquells que de forma "demagògica" vulguin fer creure que millorant els sistemes de recollida com el porta a porta ja no farà falta. I avisen que no tenir la planta en marxa (la primera previsió era tenir-la el 2017) representa una penalització de 200.000 euros a l'any a la comarca per no fer una bona gestió de residus que sí es podria fer amb la futura planta. Una penalització que s'anirà encarint d'aquí a pocs anys, segons les previsions del SIGMA. "El 2022 no podran entrar residus a l'abocador si no estan tractats", afirma el seu director, Francesc Canalies.

Finalment, descarten l'opció de traslladar els residus a la planta de Lloret de Mar (Selva) perquè comportarà un sobrecost de gestió i transport dels residus.

La previsió és que el jutjat del contenciós administratiu resolgui la demanda a finals d'any.