Retiren una barca enfonsada en les tasques de restauració de praderies de posidònia a Roses

Els treballs suposen una inversió de 115.000 euros

Un equip de bussejadors ha iniciat aquesta setmana les tasques de restauració de praderies de posidònia afectades per morts de fondeig a l'Alt Empordà. Concretament, a El Port de la Selva, Llançà, Colera, Portbou i Roses. L'actuació, que es du a terme per quart any consecutiu en diferents zones del litoral de la Costa Brava, forma part del Programa d'infraestructura verda de Catalunya, que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat amb l'objectiu de desenvolupar accions que evitin la degradació d'ecosistemes.

L'actuació que ara comença suposa una inversió al voltant de 115.000 euros i té un termini d'execució de vuit mesos. En una primera fase s'han revisat 27 hectàrees de camps de fondeigs de les localitats esmentades, per estudiar l'extracció i reubicació dels morts de formigó tenint en compte l'efecte sobre la posidònia. De moment, s'han començat tasques d'extracció d'unes canonades metàl·liques d'uns 5 metres de longitud a les cales de Canyelles Grosses i Canyelles Petites, al municipi de Roses.

Embarcació enfonsada

Entre els treballs, destaca l'extracció d'una embarcació enfonsada sobre una praderia de posidònia a la zona de Roses. Un equip de bussejadors va treballar durant tot el cap de setmana per reflotar-la fins a la superfície amb el suport d'un globus. Després, un vaixell la va remolcar fins al port de Roses, on la barca es va extreure del mar i traslladar fins a un abocador, d'acord amb la normativa vigent de residus.

Les tasques de restauració dels prats de posidònia continuaran les pròximes setmanes i es concentraran en l'extracció de blocs de formigó, cadenes i objectes diversos que destrueixen les mates d'aquesta planta. Aquests treballs s'allargaran prop de tres mesos.

L'actuació, que ja s'ha repetit en quatre ocasions anteriors, té com a objectiu preservar aquest ecosistema singular. Les praderies de posidònia constitueixen un hàbitat propi del mar Mediterrani que té un paper clau dins l'ecosistema marí, amb unes funcions ecològiques fonamentals. Entre d'altres, la producció d'oxigen i la fixació de carboni, a més de constituir un hàbitat i un refugi per a una gran diversitat d'espècies marines.

D'altra banda, ajuden a la preservació de la sorra a les platges, frenant l'efecte de l'onatge. La seva presència també té un efecte directe en la pesca, ja que els alevins de moltes espècies d'interès comercial troben refugi entre les seves fulles.

En els últims anys, les actuacions s'han concentrat als llocs més conflictius amb fondeig sobre posidònia (Baix Empordà i després continuant a l'Alt Empordà) dins dels espais protegits Natura 2000.