El cara a cara entre Puigdemont (CiU) i Bosch (PSC) amb Ryanair i el Trueta com a focus de disputa

La candidata del PSC defensa que governi la llista més votada i l'alcaldable de CiU diu que convé un canvi

Aquest dilluns era la primera vegada que els dos candidats de les llistes més votades a les passades eleccions, Pia Bosch (PSC) i Carles Puigdemont (CiU) confrontaven posicions i propostes en un cara a cara radiofònic. La trobada ha durat una hora que ha servit per conèixer quines són les principals propostes i també els principals retrets entre un i altre partit.

Els dos punts de més tensió del debat han estat entorn a la situació que es viu amb les negociacions de la Generalitat i Ryanair i també sobre què s'ha de fer amb el projecte del nou hospital Josep Trueta que el Govern de CiU ha decidit aturar. El projecte del tripartit, que tenia data de finalització al 2016 i un cost de 250 MEUR, incloïa també enderrocar l'actual edifici

Pel PSC és clar que cal continuar amb el projecte de l'exconsellera Marina Geli. Bosch ha recordat que hi ha informes tècnics que demostren que una reforma de l'edifici -que pateix problemes estructurals- no és eficient i que, econòmicament, és més avantatjós fer un nou edifici. Bosch també ha defensat que l'hospital "té massa llits" i que no és un edifici que s'ajusta a les noves atencions sociosanitàries que necessiten els pacients. L'alcaldable socialista ha demanat directament a Puigdemont què pensa fer si és alcalde i si demanarà que es reprengui el projecte anterior.

El candidat de CiU, Carles Puigdemont, ha recordat que ja al 2007 el seu partit defensava que "era més sostenible" conservar l'edifici que tirar-lo a terra i, fins i tot, havia proposat aprofitar l'actual hospital per a convertir-lo en un centre per a gent gran. L'alcaldable de CiU ha dit que "cal un nou hospital" -tot i que no ha concretat on s'hauria de fer- i ha alertat dels riscos de fer-lo en els terrenys actuals ja que són propietat, en gran part, de la Tresoreria de la Seguretat Social.

Pagar a Ryanair o canviar el sistema de taxes?

L'enfrontament dialèctic més dur entre els dos candidats ha arribat en el moment de parlar sobre el turisme. El protagonisme d'aquest punt l'ha acaparat la situació generada per Ryanair que, després que la Generalitat no hagi accedit a signar l'acord d'intencions redactat pel tripartit que preveia una subvenció d'11,5 MEUR l'any, ha retallat dràsticament els vols de Girona amb una conseqüent pèrdua de fins a 1,5 milions de passatgers aquest any.

Bosch ha acusat directament la Generalitat de causar aquesta situació i ha dit estar "indignada" perquè Ryanair és "vital" per al turisme i l'economia gironina. "No deu ser casual que totes les autoritats regionals d'Europa vulguin Ryanair, pot ser no són educats però són una empresa eficient", ha manifestat Bosch que ha recordat que va ser sota el seu càrrec de delegada territorial del Govern que la companyia de baix cost es va establir a Girona i es va passar de mig milió a més de 5 milions de passatgers a l'aeroport en cinc anys.

Puigdemont ha centrat el debat en un altre punt i ha dit que no s'ha de discutir "sobre qui es posa la medalla de l'arribada de Ryanair". El candidat de CiU ha afirmat que la clau és canviar el sistema tarifari que ara fixa Aena i ha recordat que l'aeroport dóna beneficis a aquesta empresa estatal i que, no obstant això, les taxes que fixa "són superiors al cost de manteniment de l'aeroport". "No he escoltat a ningú del PSC dir que el principal problema és Aena", ha retret Puigdemont a Bosch. A més, el líder de CiU ha criticat que els catalans "hagin de seguir pagant a Ryanair mentre els beneficis de l'aeroport engreixen les arques d'Aena".

Els Serveis Socials s'han de mantenir

La tensió s'ha rebaixat en parlar de la situació dels Serveis Socials a la ciutat. Els dos candidats han estat d'acord que la línia mantinguda els darrers anys per l'ajuntament -l'àrea està en mans d'ICV- és la correcta i que no s'ha de canviar. Bosch s'ha compromès, a més, a no retallar prestacions per a les persones i ha criticat que la Generalitat "sí ho està fent".

Per la seva banda, el cap de llista de CiU ha reconegut que els Serveis Socials "han funcionat bé" i ha proposat però que caldria, enlloc de fer més escoles bressol en temps de crisi, concertar places amb les guarderies privades.

Sobre la situació de pactes postelectorals, Bosch ha defensat obertament que ha de governar la llista més votada (a Girona des del 1979 sempre ho ha estat la del PSC) i CiU ha justificat que després de més de 30 anys de governs socialistes cal un canvi. Puigdemont ha defensat també que la voluntat és arribar a acords amb tots els partits, governin o no governin.