Juli Fernández (PSC) vol formar govern a Palafrugell amb SGdP

El candidat creu que "hi ha temps" per negociar

El candidat del PSC a Palafrugell (Baix Empordà), Juli Fernández, està disposat a aconseguir un govern alternatiu i convèncer Som Gent del Poble (SGdP) per formar un govern. Els socialistes han empatat amb ERC amb nombre de regidors, set, els mateixos que van obtenir el 2015. En aquell moment, el PSC també va ser la llista més votada. Aquest cop, s'han quedat a 121 vots de diferència dels republicans. Ambdues forces treballen per formar aliança amb SGdP, que n'ha obtingut tres, i això els permetria sumar-ne deu. La majoria absoluta, però, se situa en onze. Els republicans ja han expressat públicament que volen un acord amb SGdP i JuntsxCAT (amb 2 regidors), un tripartit que sumaria dotze regidors.

Per la seva banda, el PSC es quedaria amb deu regidors si sumés amb SGdP i no descarten més endavant tancar un acord amb altres formacions per guanyar estabilitat i arribar a la majoria. Fernández admet que la situació és "complexa" perquè SGdP els ha confirmat que també estan en converses amb ERC. Però també ha defensat que encara "hi ha temps" perquè no hi ha cap acord tancat "malgrat que alguns ja ho donin per fet", en referència al candidat d'ERC i alcalde en funcions, Josep Piferrer.

És per això que estan oberts a negociar "sense línies vermelles" amb SGdP, fins i tot l'alcaldia. "Si realment cal parlar-ne, poden ser quatre, tres, dos o un any d'alcaldia", precisa Fernández, tot afegint que el seu objectiu no és ser batlle sinó que "el poble funcioni". El candidat socialista afirma que vol actuar "amb responsabilitat i posar totes les eines per aconseguir un govern sòlid".

Preguntat pel document que ERC, SGdP i JuntsxCAT van signar duran la campanya, comprometent-se a formar un bloc independentista, Fernández diu que no l'ha vist i li treu valor. "He llegit que estan a favor d'un front anti 155; jo també he votat en contra de l'article, fins i tot en mocions de la Diputació (Fernández és diputat i president del PSC al ple ); mai he estat a favor del 155", subratlla. I afegeix: "Hem fet les coses malament tots plegats i cal buscar un acord polític entre Espanya i Catalunya".

En clau local, defensa que el PSC presenta una llista "molt transversal" amb tretze membres militants i la resta, independents. També posa en valor haver guanyat quatre cops les eleccions des del 2007 i subratlla que un nou govern amb ERC al capdavant tindria efectes "irreversible" i "molt perjudicials" per al poble.

En relació als resultats del 26-M, Fernández creu que són "molt positius" tenint en compte el "clima polític difícil que hi havia, sobretot per al PSC". El candidat ha comparat els vots aconseguits a les europees on el PSC va quedar com a segona força amb 1.915 vots. A les municipals, van tenir més suports amb 2.631 vots i això els porta a pensar, segons paraules del socialista, que "molta gent ha votat altres formacions a les europees però en clau municipal han votat el lideratge, l'equip i la nostra forma de gestionar". Pel que fa al seu màxim rival, ERC, creu que "no han recollit ni molt menys la gestió feta dels dos anys d'alcaldia". Els republicans van apartar Fernández d'alcalde a mig mandat amb una moció presentada conjuntament amb el PDeCAT.

En les eleccions del 26-M, els resultats han estat molt similars als del 2015 a aquest municipi. Entesa ha mantingut el regidor, aquest cop sota la marca de Palafrugell en Comú Podem. El mateix ha passat a Ciutadans, que també ha repetit resultats amb un edil.