Inici de campanya a Figueres amb la mirada posada a CiU, que aspira a la majoria

Pere Casellas (PSC) es veu capaç de tornar a ser segona força amb un partit "rearmat"

  • El candidat del PSC de Figueres, Pere Casellas, a fora l'Ajuntament © ACN
    El candidat del PSC de Figueres, Pere Casellas, a fora l'Ajuntament © ACN
  • El candidat d'ERC de Figueres, Francesc Canet, durant la penjada de cartells.
    El candidat d'ERC de Figueres, Francesc Canet, durant la penjada de cartells.
  • El candidat de CiU, Santi Vila, durant la penjada de cartells a la plaça Ernest Vila © ACN
    El candidat de CiU, Santi Vila, durant la penjada de cartells a la plaça Ernest Vila © ACN
Amb la plaça Ernest Vila com a escenari -la mateixa que han escollit ERC i la CUP per la plantada de cartells-,Vila ha desitjat que els candidats aprofitin aquests dies per explicar les seves propostes i programes per tal que es "dignifiqui" la política. Des de CiU, el seu propòsit és "una gran majoria", diu, i afegeix: "Hem d'anar a exàmen i confiar que la ciutadania ens ampliï la confiança". I és que, en un context de crisi, subratlla la necessitat que en aquestes eleccions en surti un "alcalde reforçat", "que no tingui pals a les rodes ni pedres a l'americana" per tal que no es "perdin oportunitats" i poder tirar endavant tot el que el partit vol fer per la ciutat.

El número 1 de CiU afronta aquests comicis d'una forma molt diferent a la del 2007. Segons ha explicat "ara per alguns sóc el rei a abatre" mentre "nosaltres ho fem des la posició de l'alcaldia". L'any 2007, el partit va obtenir set dels 21 regidors que formen el consistori de Figueres.


El PSC, "rearmat"

El cap de llista del PSC, Pere Casellas, ha volgut transmetre "il·lusió" en el que preveia una de les plantades de cartell més multitudinàries que ha viscut el partit a la ciutat. Moments abans del tret de sortida de la campanya, que s'ha fet a la plaça 8 de març, reconeixia la "derrota important" que va patir el seu partit -va passar de nou regidors a un total de cinc- però assegurava que el partit s'ha "rearmat" amb una llista de persones que "suma" i que "reflecteix el que volem ser, una majoria social en aquesta ciutat", ha assenyalat.

"Fa temps que sabem que som la segona força i esperem passar pàgina", afirmava Casellas, en referència a la sortida precipitada del seu partit quan Santi Vila els va expulsar del tripartit que formaven juntament amb ICV. ÉS per això que "en cap cas", diu, hi haurà un pacte sociovergent en aquests comicis, ja que s'ha demostrat que els programes són massa diferents. Sí, però, que veuen una possibilitat de formar govern amb una altra força, sempre i quan estiguin al capdavant. I es mostra optimista: "Els anàlisis ens diuen que tenim moltes coses a dir".

Aquest és el primer cop que es presenta com a número 1, després d'haver ocupat el novè i sisè lloc de la llista del partit. Tot i els nervis del que veu com un "repte", assegura sentir-se "perfectament capacitat" i amb "ganes" de poder acomplir els seus dos grans objectius: arreglar l'economia i impulsar un nou planejament urbanístic.


La resta de candidats

Els figuerencs hauran d'escollir entre un total de set candidatures. A banda de CiU i PSC, també figura ERC, amb Francesc Canet que repeteix al capdavant i qui en l'últim any ha ostentat el càrrec de vicealcalde després del pacte CiU, ICV i ERC); el PP, amb Maria Àngels Omedo, que per primer cop encapçala la llista; i ICV, amb Xavi Montfort, que entra al món de la política. Finalment, hi ha dues formacions noves que es presenten per primer cop, com són la CUP amb Joan Font de número 1, i SI, amb Núria Bartrolich que és la coordinadora comarcal del partit.

L'anècdota de la nit ha estat el fet que els candidats han hagut de sortir corrents del ple municipal, que ha començat a les set de la tarda, per poder arribar a temps a la plantada. El ple ha acabat cap a dos quarts de dotze de la nit.