Principi d'acord entre JxCat, ERC i Gent del Poble per formar govern a Roses

La conformitat del mateix serà ratificat en assemblees

Preacord de govern a Roses (Alt Empordà). Junts per Roses, ERC i Gent del Poble han arribat a un principi de pacte per al proper mandat. Les tres formacions ho van formalitzar ahir la vespre i ara les respectives assemblees ho hauran de ratificar. Segons ha explicat la candidata de Junts per Roses, Montse Mindan, la proposta passa perquè el seu partit ostenti l'alcaldia durant els dos primers anys i ERC la tingui els últims dos. Ara s'han emplaçat a elaborar un "projecte conjunt" que els militants dels tres partits hauran de validar.

"Des del primer dia vaig reconèixer que hi havia hagut un empat amb ERC i que la gent ens estava dient que ens asseguéssim a pactar amb ells", afirma Mindan. I és que, tot i que Junts per Roses va guanyar els comicis, va aconseguir quatre regidors, els mateixos que Esquerra. Aquesta situació sumada al fet, diu, que Junts per Roses tenia com a línia vermella no pactar amb els partits "del 155" han propiciat que l'entesa fos possible. "També les nostres assemblees veiem com una prioritat un acord amb aquests dos partits", diu.

Mindan admet que s'han hagut de fer "renúncies" però que el principi d'acord demostra que "parlant la gent s'entén". En un comunicat consensuat entre els tres partits, les formacions asseguren que la proposta acordada inclou "els eixos programàtics troncals a desenvolupar durant els propers quatre anys" així com "l'organització i la composició del govern municipal". Queden pendents els últims serrells i properament anunciaran el contingut definitiu de l'acord.

Els tres partits sumen 10 dels 17 regidors que hi havia en joc. El que suposa una àmplia majoria absoluta per governar durant els propers quatre anys. El PSC en va aconseguir tres, Gent del Poble dos, Cs dos més, i el PP i Lliures, un cadascun.

Mindan va assumir l'alcaldia l'any 2013 després que l'històric alcalde, Carles Pàramo, hi renunciés. La formació, aleshores sota les sigles de CiU, havia ostentat l'alcaldia de manera ininterrompuda des del 1993 fins al 2007, quan el PSC li va prendre amb un pacte amb diverses formacions.

A les darreres eleccions, Mindan va aconseguir revalidar-la amb un pacte amb Gent del Poble. Tot i que els dos regidors que va aportar aquesta formació, sumats als cinc de CiU, van deixar el govern en minoria. Durant aquest mandat, l'equip de govern ha hagut d'arribar a acords puntuals per poder tirar endavant projectes tan importants com els pressupostos.