Desarticulat un grup que robava remolcs sencers a polígons industrials

Els Mossos d'Esquadra detenen vuit persones, totes amb antecedents per fets similars

Els robatoris a l'interior de camions carregats és una pràctica delictiva habitual en carreteres o polígons industrials situats a prop de les grans vies de comunicació, com l'AP7 o la N-II. El que no és tan habitual és que els lladres s'enduguin el remolc sencer -amb tota la càrrega- i que després l'abandonin un cop n'han buidat tot el material.

Aquest és el modus operandi que tenia una banda que els Mossos d'Esquadra han desarticulat. La investigació va començar al setembre de l'any passat arran de diversos robatoris denunciats a localitats de la Selva, a Girona. Els propietaris es trobaven que algú els havia arrencat tot el remolc mentre el camió estava estacionat al carrer o, fins i tot, dins alguna empresa.

Les investigacions, dirigides pel Jutjat, van portar a la detenció el passat dilluns 2 de maig de vuit homes que formaven aquest grup organitzat. Segons ha explicat el cap de l'Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la Regió Policial de Girona, l'inspector Josep Monteys, el grup disposava d'una àmplia estructura per poder robar tot el remolc i la seva càrrega.

El grup actuava habitualment els caps de setmana i alguns dies festius aprofitant que els transportistes estaven descansant i deixaven els camions, sovint carregats, a prop de les empreses. Els lladres sempre tenien per objectiu camions de lona perquè hi podien fer un petit tall per veure quin tipus de material hi havia a dins. Monteys ha explicat que els interessava tot tipus de material que pogués vendre fàcilment després de ser robat.

Un cop alguns membres del grup havien localitzat els camions que eren susceptibles de robar, uns altres membres s'adreçaven al lloc amb un camió tractora de grans dimensions i arrencaven el semi remolc del camió estacionat i l'enganxaven a la seva tractora per poder-se endur la càrrega sencera. Un vehicle es dedicava, a pocs metres, a les tasques de vigilància per tal d'avisar els companys de la presència policial o dels amos del camió.

La tractora s'enduia la càrrega fins a Granollers, on la banda tenia llogada una nau, i allà buidava, amb l'ajuda d'un toro de càrrega, tot el material robat. El cap de l'ATI ha explicat que és tant el volum de material que s'ha localitzat que, de moment, resta immobilitzat a la mateixa nau on el tenien els lladres. La investigació continua oberta per tal d'esbrinar quin recorregut tenia aquest material després de ser robat. Un cop buidat el remolc, els lladres l'enganxaven novament a la tractora i el deixaven abandonat en un polígon industrial de l'àrea metropolitana nord de Barcelona.

Onze robatoris comesos

La policia imputa onze robatoris -vuit consumats i tres en grau de temptativa- a la banda. Els robatoris s'haurien comès en els municipis gironins de Vidreres, Santa Coloma de Farners, Fogars de la Selva i Riudarenes (tots a la Selva) i també a la demarcació de Barcelona on haurien actuat a Palafolls, Arenys de Mar, Mollet del Vallès, Caldes de Montbui, Barberà del Vallès i Montcada i Reixac. També se'ls imputa un robatori a l'Arboç, a Tarragona.

Els vuit detinguts són homes d'entre 29 i 55 anys de nacionalitat espanyola. El cap de l'ATI, l'inspector Monteys, ha explicat que tots vivien de robar camions ja que no se'ls coneixia cap altra ocupació. Tots acumulen antecedents per delictes similars i han estat detinguts anteriorment. Els vuit detinguts ja han prestat declaració davant del jutge que els ha deixat en llibertat amb càrrecs.